Nyíregyháza

2024.02.24. 08:30

A neten hirdető kóklereket nehezebb megtalálni

A közétkeztetés-vendéglátás területén a Kormányhivatal tavaly vármegyénkben közel 400 ellenőrzést folytatott le.

Száraz Anita

Folyamatosan ellenőrzik a vendéglátóhelyeket

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

Mint ahogy arról beszámoltunk, egy olyan mesterszakácshoz kopogtatott be a NAV tavaly év végén, aki az interneten hirdette szolgáltatását. A revizorok leadták a rendelésüket, megjelentek a megadott címen, ám nem kaptak nyugtát. Ráadásul mindent kosz és penész borított, az eszközök piszkosak voltak. A NAV munkatársai értesítették az illetékes hatóságokat, akik megtiltották a további működést, az ételeket és az alapanyagokat megsemmisítették. Az is kiderült, hogy a férfi a tevékenységét a szükséges engedélyek nélkül végezte. Az esetre reagáltak mesterszakácsok és -cukrászok, mi pedig kíváncsiak voltunk arra, milyen gyakran ellenőrzi a vendéglátóhelyeket a vármegyei kormányhivatal.

Fokozott figyelem

Válaszukban azt írták: a kormányhivatal tervszerűen és folyamatosan végez élelmiszer-biztonsági és higiéniai ellenőrzéseket a közétkeztető és vendéglátóegységekben, mindezek mellett jelentős számban vizsgálnak ki közérdekű bejelentéseket is.

– A közétkeztetést végző létesítmények esetén magasabb kockázatot jelentenek a nagyobb adagszámban a kiszállítást és elviteles étkeztetési formát biztosító gyermek-, szociális, bentlakásos és fekvőbeteg-ellátást nyújtó intézmények főzőkonyhái s azok, melyek gyermekeknek, időseknek és kórházi gondozottaknak főznek, vendéglátó egységek esetén pedig az, hogy foglalkoznak-e menüs elviteles étkeztetéssel. Ezen létesítményeket fokozottan figyelemmel kísérjük, ahol pedig valamilyen hiányosság, szabálytalanság miatt szankciót alkalmaz a kormányhivatal, három hónapon belül utóellen­őrzésre is sor kerül. Az új egységek működését két hónappal azután ellenőrizzük, hogy a kereskedelmi hatósághoz bejelentették a helyet. Az új létesítmények esetében azt szoktuk javasolni, hogy előzetesen keressenek meg bennünket, szívesen segítünk a konyhák kialakításában és a megfelelő technológiák kiválasztásában.

Kockázatot jelenthetnek

– Tavaly a közétkeztetés-vendéglátás területén vármegyénkben közel 400 ellenőrzést folytattunk le, ennek a tíz százaléka történt bejelentés alapján. A leggyakrabban higiéniai, élelmiszer-biztonsági problémákkal és nyomonkövetési hiányosságokkal szembesültek a szakemberek. Általános tapasztalat, hogy a HACCP élelmiszer-biztonsági rendszerrel foglalkozó megbízott „szakemberek” szemlélete hiányos, illetve sok esetben félrevezetik a vállalkozókat: helyszíni egyeztetés nélkül vállalják a rendszer kiépítését, csupán „távoktatásban” végzik a vállalkozók és dolgozók oktatását.
– Napjainkban sajnos egyre több a magát interneten hirdető élelmiszer-előállító. A hatóságnak nagy nehézséget jelent ezen vállalkozók ellenőrzése, hiszen sokszor címet, elérhetőséget nem jelölnek meg a hirdetésekben. Ezért ilyen esetekben a NAV-val együttműködve kerül sor a közös fellépésre – írta a kormányhivatal, és hozzátette: mindenki figyelmét felhívják arra, hogy élelmiszert csak engedélyezett és ellenőrzött élelmiszer-előállítótól vásároljon, a háztartási körülmények között készített élelmiszerek számos élelmiszerlánc-biztonsági és egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában