Űrkutatás

2024.05.27. 17:30

A nyíregyházi mérnököt várja a világűr

Kapu Tibor mindent arra tett fel, hogy ő legyen hazánk második repült űrhajósa, a maximalizmusa meghozta a várva várt sikert.

Bednárik Mónika

Kapu Tibor

Fotó: Sipeki Péter

– Végtelenül büszkék vagyunk a fiúnkra – mondta lapunknak Kapu Tiborné. Kijelölt kutatóűrhajósunk édesanyja ezzel a mondattal kommentálta a hétfő reggeli bejelentést. Szijjártó Péter elmondta, a 32 éves nyíregyházi gépész- és kutatómérnök lesz hazánk második repült űrhajósa. A szakértői bizottság a négy jelöltből őt választotta ki arra, hogy a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) teljesítsen majd várhatóan hosszú időtartamú szolgálatot, s önálló magyar kísérletekkel és magyar fejlesztésű műszerekkel vegyen részt a nemzetközi küldetésben.

– Gratulálunk a két kiválasztottnak, a repülő, illetve a tartalék űrhajósnak is. Őszintén reméljük, hogy ez a küldetés is legalább annyira sikeres lesz majd, mint a negyvennégy esztendővel ezelőtti. Farkas Bertalan után tehát hamarosan újabb magyar repül az űrbe kutatóűrhajósként – jelentette ki külgazdasági és külügyminiszter.

Kapu Tibor korábban azt nyilatkozta lapunknak, mindent arra tett fel, s a kiképzés alatt nem 100, hanem 120 százalékos teljesítményre törekedve mindent alárendelt annak, hogy ő lehessen Magyarországon a második űrhajós, aki eljut a világűrbe.

– Milyen elképesztő lehetőség, hogy a második űrhajós is szabolcsi legyen! – vetette fel Kapu Tibor 2023 nyarán a lapunknak adott interjújában. – Milyen történet kerekedhetne abból, hogy Magyarország mindkét repült űrhajósa ebből a vármegyéből származik?! Kuriózum, és nagyon szeretném. Ha a történelemkönyvekhez ennyi lenne a hozzájárulásom, már ez elég motiváló – fogalmazott akkor, s fél évvel később arról beszélt, már álmodott arról, hogy szkafanderben ül az űrhajóban, de azt még nem, hogy az űrhajó repül is vele. 

– Abban bízom, ez utóbbi nemcsak álmomban, hanem a valóságban is megtörténik, addig pedig amíg felnézek az égre, egyre inkább azt érzem, karnyújtásnyira van a világűr – mondta Tibor. S ez már több mint egy álom, hétfő reggel Szijjártó Péter külügyminiszter bejelentette: a 32 éves nyíregyházi Kapu Tibor  gépész- és kutatómérnök a kijelölt úrhajósa hazánknak (a tartalékos űrhajós Cserényi Gyula 35 éves villamosmérnök).

Mindenre felkészítve

Tavaly márciusban 240 jelentkező közül négy jelöltet választottak ki, akikre nagyon komoly kiképzés várt.

– A jelentkezéskor az fordult meg a fejemben, hogy ez nekem való, én erre alkalmas vagyok. Tudnám viselni az ezzel járó terheket és jól képviselni az országot. A fő motivációt mégis az adta, hogy utálnám magam, ha ezt nem teszem meg – vallott arról a HUNOR programban kiválasztott űrhajósjelölt, miért vágott bele az ismeretlenbe. – Egy ilyen lépést kihagyni, legyen bármi is a következménye, nem szabad. S mindegy, hogy hány fordulóig jutsz, az a hiba, ha meg sem próbálod – összegezte az inspirációit Tibor, a kiképzésről pedig megtudtuk: a Hunor egy tudományos program, a másfél évig tartó kiképzés alatt nem elég a hibátlan fizikumig eljutni, rengeteg műszaki és tudományos kompetenciát is el kell sajátítaniuk. A kiképzés alatt minden lehetséges és lehetetlen, azaz a legváratlanabb helyzetre is felkészítik a jelölteket, hiszen meg kell őrizniük a cselekvőképességüket, kontrollálniuk kell a tetteiket – ez pedig csak úgy lehetséges, ha nagyon precízen, pontosan összeállított és felépített programot hajtanak végre, Tibor pedig mindent a nagy álom valóra váltására tett fel. 

Mindent alárendelt annak, hogy nem 100, hanem 120 százalékot teljesítsen. Gyermekként vadászpilóta akart lenni, mesélt arról, hogy a kiképzés alatt milyen érzés volt a 7G-t elérni, Gripennel repülni. A vízi kiképzésen megtanult a víz alatt tájékozódni, biztonságban vízbe érkezni, megfelelően alkalmazni a mentőeszközöket, megszerezte a kisgépes pilóta szakszolgálati engedélyt. A Hunor program oldalán olvasható, hogy az idén április elején egy tíznapos amerikai egyesült államokbeli szakmai úton vettek részt a magyar űrhajósjelöltek Houstonban, majd Philadelphiában. A látogatás célja volt, hogy első kézből kapjanak szakmai információkat és betekintést az űrutazás fellegvárában működő intézmények és szakemberek napi munkájába, valamint személyes találkozások során tapasztalatokat és élménybeszámolókat hallgathassanak meg a világűrt már megjárt asztronautáktól, majd hazatérve  a rádióamatőr képesítést is meg kellett szerezniük.

Sokrétű lesz a kutatás

A kiképzés pedig nem ért véget, a kijelölt és a tartalék kutatóűrhajós visszatér Amerikába, s mint Szijjártó Péter a bejelentéskor elmondta: nagyon komoly feladatokat kell majd végrehajtaniuk, mind a fizikai, mind a mentális állóképesség szempontjából, hiszen a következő magyar űrhajósnak ki kell bírnia például azt a mintegy negyvennyolc órás utat is, amelyet egy kapszulában szinte egy helyben kell eltölteni, amíg a Nemzetközi Űrállomást elérik. A kiválasztottak hamarosan az Egyesült Államokba utaznak, ahol az amerikai űrkutatási hivatal (NASA), illetve egy szerződés alapján az Axiom Space nevű vállalat fogja biztosítani a kiképzésük utolsó fázisát. Mindketten ugyanazt a kiképzést fogják végigcsinálni, tehát ha adott esetben valamilyen ok miatt cserére van szükség, akkor sem vész kárba az eddigi munka. Tisztában voltak vele, hogy elképesztően komplex az értékelési rendszer, s a végén csak egyikük repülhet, mégsem a rivalizálásról szólt az életük, csapatot alkottak.

Tibortól tavaly év végén megtudtuk, nagyon sokrétű lesz a kutatás, amit az űrhajósunknak majd az űrállomáson el kell végeznie. Lesz űrpaprika kísérlet, növényt fognak növeszteni, ami azonban már közelebb áll hozzá, hogy Holdkéreg-porból próbálnak – többek között mikrogravitációval – építőanyagokat csinálni.

Inspiráció, motiváció

– Gyermekként is sok minden érdekelt, kosárlabdáztam, zenéltem, de semmiben sem voltam kiemelkedő tehetség. Az enyém inkább generalista pozíció – fogalmazott önmagával kapcsolatban, s azt mondta, gyakorlatilag egy kicsi svájcibicska. Aminek nagyon sok mindent kell megbízhatóan tudnia, hogy azt alkalmazni is tudja. – Ez az erősségem, én ezt tudom – vallotta magáról Kapu Tibor, aki a Nyíregyházi Krúdy Gyula Gimnáziumba járt hatosztályos képzésre, majd édesapja példáját követve a gépészmérnök pályát választotta, a Budapesti Műszaki Egyetemen végezte el az alap- és mesterképzést. Tapasztalatot gyűjtött Belgiumban és az USA-ban is. Idehaza dolgozott a gyógyszeriparban, hibrid autók akkumulátorfejlesztésében, majd űrhajók sugárzásvédelmi műszereinek fejlesztésében vett részt.

– Hallottuk a ma reggeli bejelentést, tudjuk, hogy Tibi lesz a következő, aki magyar kutató űrhajósként eljuthat a világűrbe és nagyon büszkék vagyunk rá – mondta érdeklődésünkre Chriszt Gyula, a Krúdy-gimnázium igazgatója. Tibor kapcsolata nem szakadt meg egykori alma materével, tavaly szeptemberben az iskolában tartott előadást a kiválasztás folyamatáról, illetve a kiképzésről. A teltházas beszámolóban mesélt a magyar űrhajózás történetéről, s arról is, hogy hazánk az utóbbi időben ismét aktívabb nemzetközi szerepet vállal az űrkutatásban. A közvetlen hangulatú beszámoló során Tibi egykori krúdys éveiről, osztálytársairól is mesélt, ami motiváció és inspiráció is volt a diákoknak.

– Már óvodás kora óta mindene volt a repülés. Sok olyan játékot, legót kellett venni, amiből helikoptereket, repülőt, űrhajót készíthetett, kis gyermekként is nagyon kreatív volt. Rengeteg filmet nézett, ami k repüléssel, űrhajókkal foglalkoztak. A Star Wars filmeket is látta, a TOP GUN újság volt a kedvence – erről édesanyja, Kapu Tiborné mesélt korábban a nyiregyhaza.hu-nak. A család féltő szeretete mellett mindenben támogatja Tibort és mérhetetlenül büszkék a teljesítményére.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában