Futball

2024.06.15. 07:00

Foci-Eb: magasra érhet a magyar válogatott…

Jó kezdésben és továbbjutásban bíznak a futball kedvelői, ha nemzeti tizenegyünkről van szó. Foci-Eb: a futball az egyhónapos ünnepe elkezdődött.

Foci-Eb: A magyar labdarúgó-válogatott nyilvános edzését nagyon sok szurkoló nézte végig Weiler-Simmerbergben

Forrás: MTI

Fotó: Illyés Tibor

Pénteken a német–skót összecsapással elkezdődött a németországi foci-Eb, a magyar válogatott szombaton kezdi meg szereplését a kontinenstornán Svájc ellen. Vármegyénk ismert személyiségeit kértük esélylatolgatásra.

Foci-Eb, válogatott, magyar, csapat
Horváth Péter, a Tréner Kft. ügyvezetője nagy érdeklődéssel várja a most kezdődő fociünnepet 
Fotó: Pusztai Sándor, archív / Forrás: Kelet-Magyarország

Foci-Eb: beleadják szívüket és lelküket

Életében mindig magasra tette a mércét a pilótaképzéssel foglalkozó Tréner Kft. ügyvezetője, Horváth Péter, aki egy jó kis meccsen hangolódott a 2024-es labdarúgó-Európa-bajnokságra. Debrecenben kint volt az utolsó felkészülési mérkőzésen, ahol a magyar válogatott szép játékkal, magabiztosan győzte le Izraelt.
– Nagy élmény volt, de már jó ideje elmondhatjuk, hogy ismét szívesen nézi az ember a magyar csapat mérkőzéseit – utalt a sikersorozatra, közte a korábbi két nagyszerű Eb-szereplésre az ügyvezető. Érthető, hogy nagy érdeklődéssel várja a most kezdődő fociünnepet is, igyekszik minél több meccset elcsípni. Hogy hol? Erre is készségesen válaszolt lapunknak.
– Valószínűleg szűkebb baráti vagy családi körben ülünk majd tévé elé, de nem kizárt, hogy egy nyilvános helyre is elmegyünk, mert a nagyobb kivetítő előtt, nagyobb közösségben szurkolásnak is megvan a maga varázsa – említette a Nyíregyháza-szerte látható előkészületeket Horváth Péter. Az ilyenkor szokásos esélylatolgatásra térve úgy véli: ha a magyar csapat igazán odateszi magát, beleadja minden tudását, szívét és lelkét, mint ahogy ezt újra megszokhattuk, akkor könnyen okozhat meglepetéseket, s érhet el nagyon szép eredményt. Ennek ő maga is nagyon fog szurkolni, ő tévé előtt, de egyik fia elmegy Stuttgartba, ahol a skótokkal zárjuk a csoportkört. Remélhetőleg az a mérkőzés a folytatást is jelenti majd!

Jó magyar szereplésben bíznak

– Nagyon szeretem a jó focit, azonban nem vagyok fanatikus – szögezte le már az elején Tóth Attila ezredes, aki saját bevallása szerint 9 évig a Nyírtelek megye egyes együttesét is „gyengítette”. A Nyíregyházi Rendőrkapitányság vezetője követi a nemzetközi kupasorozatok mérkőzéseit, s nem tudni, miért, már gyermekkorától nagy olasz drukker, de a sor elején természetesen a magyar válogatott áll.

Foci-Eb, válogatott, magyar, futball
Tóth Attila Nyíregyháza rendőrkapitánya jó játékot vár a magyar válogatottól
Fotó: Dodó Ferenc, archív / Forrás:  Kelet-Magyarország

– Egy jó magyar szereplésben bízom, szombaton egy Svájc elleni győzelemben, abban, hogy a csoportkörből továbbjut a nemzeti tizenegyünk, onnan pedig már bármi megtörténhet – latolgatta az esélyeket az ezredes, aki imádna egy magyar–olasz finálét. 

– Egy ilyen álomdöntőn egyértelmű, hogy magyar mezben a mieinknek szurkolnék. Ha tehetem, a szabadságot is úgy időzítem, hogy az Eb- vagy a vb-meccsekből minél többet megnézhessek, nincs ez másképp most sem. A legjobb barátommal, aki egyébként a szomszédom is, évek óta a családdal közösen kivetítőn a kertben nézzük a mérkőzéseket, és nagyon tudunk szurkolni, egy-egy gólnak örülni. Bízom benne, erre a mostani Eb-n is sokszor lesz lehetőségünk – árulta el Tóth Attila, s aki ismeri, pontosan tudja, legalább ennyire nagy Szpari-drukker is. 

– Amikor nem ment túl jól a csapat szekere, akkor is kimentem 167. nézőnek, így nagyon nagy öröm volt számomra a feljutása, ami persze rengeteg munkát is ad majd nekünk, hiszen például a Fradi, Diósgyőr vagy Debrecen elleni meccsek legendásak, és olykor nem csak a pályán parázs a hangulat – mondta Nyíregyháza rendőrkapitánya.

Szurovcsák András, a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetségének elnöke egykoron ha nem is versenyszerűen, de aktívan atletizált, így közel áll hozzá a sport.

Foci-Eb, válogatott, futball, magyar
Szurovcsák András, a Felső-Tisza-vidéki Vadgazdák Szövetsége elnöke megnézi a magyar meccseket
Fotó: KM-archív / Forrás:  Kelet-Magyarország


– A jó mérkőzéseket szeretem, ezért leginkább az elődöntők, döntők meccseit nézem a legszívesebben. Természetesen a magyar válogatott mérkőzéseit is megtekintem, bízom abban, hogy az idei Eb-n is jól szerepelnek majd a focistáink. Gyakran társaságom is van, ugyanis a két kisebbik fiam még otthon él velünk, így együtt nézzük a meccseket. A feleségem  
be-benéz ránk ilyenkor, s ha gólt kiáltunk, akkor bejön, és megnézi a visszajátszást.

A foci összehoz mindenkit

– Gyerekkoromban szerettem meg a focit, a megyei mérkőzésekkel kezdődött a sportág iránti rajongás – mondta Baracsi Endre, aki korábban maga is focizott. A vármegyei közgyűlés alelnöke szerint a futball egyik legnagyobb erénye, hogy közösséget teremt.

Foci-Eb, válogatott, futball, magyar
Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke bízik a magyar csapat jó szereplésében
Fotó: Gazdag Mihály, archív / Forrás:  Kelet-Magyarország

– Azokon a településeken, azokban a közegekben, ahol ezt a sportágat űzik, ott mindenkiben megnő a közösség iránti igény. Mindig nagyon jó tapasztalni, hogy a foci képes felerősíteni az identitásérzést, amit a hazánk iránti szeretetnek is nevezhetünk. A nemzeti válogatott mérkőzéseinek is ilyen összekovácsoló hatása van, a szurkolói hangulat pedig mindent felülír – tette hozzá.
Az alelnök kiemelte: sportrajongóként őt is nagyon jó érzéssel tölti el, hogy az elmúlt években már nem először jutott ki a magyar csapat az Európa-bajnokságra. 

– Olyan válogatottunk van, amelyen látni, hogy átérzi, mit jelent címeres mezt felölteni. A mai világban hatalmas szükség van az ilyen eseményekre, s jó látni, hogy a szurkolók ott állnak a csapat mellett, és támogatják – mondta Baracsi Endre, aki komoly ráhangolódással készül a fontos mérkőzésekre, most sem lesz ez másként. Az alelnök reméli, nemzeti válogatottunk jó játékkal továbbjut a csoportkörből, és az egyenes kieséses szakaszban is pályára léphet. KM

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában