Agrometeorológia

2024.06.14. 16:17

Jót tett a földeknek a kiadós csapadék

Vármegyénk legnagyobb részén bőséges csapadék jellemezte június első tíz napját, a gyakori esők, záporok, helyenként heves zivatarok ellenére a hőmérséklet sem maradt el a sokéves átlagtól. 

Szon.hu

A korábban száraz talajok megfelelő mennyiségű csapadékot kaptak

Fotó: Illusztráció: MW-Archív

A nyírségi homokterületek, valamint a vármegye déli tájai számára jó hírt jelentett a bőséges „égi áldás”, hiszen a talajok felső, művelt rétege a tavasz végére sokfelé kiszáradt, miközben a vegetáció vízigénye egyre gyorsuló ütemben nőtt. A dekád során törlesztett adósságából időjárásunk, végre az eddig jóval szárazabb nyugati és középső tájakon is átázhatott a gyökérzóna. Tíz nap leforgása alatt általában 40 és 70 milliméter közötti csapadékmennyiség gyűlt össze – tájékoztatta portálunkat dr. Rácz Csaba. 

A Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa szerint többnyire 25 és 30 fok között tetőzött a hőmérséklet a délutáni órákban, mérsékelt volt az éjszakai lehűlés. Hajnalra jobbára 15 fok köré csökkent a hőmérséklet, 11-12 foknál hűvösebbet még a nyírségi laposokon sem mértek. 

 

Jön a hőhullám 

Kockázatot leginkább a kórokozók eddig is magas, most még tovább erősödő fertőzési nyomása jelent a mezőgazdaság számára, erre főként a gyümölcsösökben, a kiskertekben, valamint a gyökgumósok és egyes szántóföldi kapáskultúráink állományaiban kell számítani. 
– A csapadékhajlam átmenetileg csökkenhet ugyan, de határozottan melegszik majd az idő, olyannyira, hogy az idei nyár első jelentős hőhulláma teheti próbára az emberi és állati szervezetet, valamint növénykultúráinkat a második dekád hátralévő részében – zárta elemzését dr. Rácz Csaba, a Debreceni Egyetem Precíziós Növénytermesztési K+F Szolgáltató Központjának tudományos munkatársa. 
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában