Nyíregyháza

2024.06.25. 11:30

Koncerttel búcsúzott az évadtól a Cantemus

Átadták a több évtizedes múlttal rendelkező vándordíjat is a szombati hangversenyen.

Szon.hu

Koncerttel búcsúzott az évadtól a Cantemus

Fotó: Racskó Tibor

A zenebarát közönség nagy bánatára véget ért az évad a Nyíregyházi Cantemus Kórusnál is, az évadzáró hangversenyt szombaton rendezte meg a kóruscsalád a Kodály Zoltán Általános Iskola hangversenytermében. A hagyományokhoz híven most is fellépett az intézmény valamennyi énekkara, valamint elköszöntek műsorukkal a nyolcadikos diákok is. 

Öregbítik a város hírnevét 

A Cantemus gyermekkórus műsorával kezdődött az évadzáró hangverseny, majd dr. Kovács Ferenc polgármester mondta el gondolatait. A város vezetője köszönetet mondott Szabó Dénesnek és feleségének, Ági néninek, hogy milyen sokat tettek a város kórusmozgalmának érdekében, de köszönetet mondott a kórustagoknak, a Kodály Zoltán Általános Iskola pedagógusainak és a támogatóknak is, hogy megvalósulhatott ebben az évadban is a magas színvonalú munka. 
Köszönetet mondott mindazoknak is, akik az utánpótlás érdekében dolgoznak, hiszen a felnövekvő fiatalok az egyes kórusokba beépülve tovább viszik Nyíregyháza hírnevét a nagyvilágban. 
– Ma is sok tehetséges fiatal szerepel majd, sok szép zenei élményben lesz részünk – jelentette ki a vármegyeszékhely vezetője, aki előre is tekintett, ugyanis a kórus­intézmény augusztusban 15. alkalommal rendezi meg a Cantemus Nemzetközi Kórusfesztivált, amelyre az idén is érkeznek majd gyermek- és felnőttkórusok a nagyvilágból. 
– További sok sikert kívánok a Cantemus családnak, és az újabb fellépésekig sok-sok pihenést kívánok a nyárra – tette hozzá befejezésül dr. Kovács Ferenc. 
A műsor további részében fellépett a Cantemus Fiúkórus, az Ifjúsági Vegyeskar, a Pro Musica Leánykar, majd a búcsúzó nyolcadik osztályos diákok mutatták be műsorukat. Átadták azt a vándordíjat is, amit több évtizeddel ezelőtt Rábai Julianna zongoratanárnő alapított. Mint ismert, a Cantemus Gyermekkórusnak az a tagja kapja meg titkos szavazással az elismerést, aki az énekkari munka mellett hangszeres muzsikusként is kiemelkedően teljesített. Ezt a díjat Kalapos Ármin zongorista vehette át a szombati évadzáró hangversenyen. 

Összkari művel búcsúztak 

Az ünnepi pillanatok után a Cantemus Vegyeskar mutatta be műsorát, majd a koncert zárásaként összkari műként Hans Zimmer Kopano című szerzeménye csendült fel. A Nap könnyei című film zenéjének szólóját Magyar Péter énekelte. Az évadzáró koncerten vezényelt Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy, Szabó Soma Liszt-díjas karnagy és Tóth Donát. 
A kóruscsalád legtöbb énekese számára a pihenés következik, azonban a gyermekkar tagjai most még nem nyaralhatnak, ugyanis júliusban Hongkongban és Japánban adnak majd ízelítőt a magyar kórusmuzsikából Szabó Dénes karnagy vezetésével, s ezért reájuk még sok-sok próba fog várni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában