Kisvárda

2024.06.22. 19:28

Művészi dialógus, mely összeköti az embereket (fotók + videó)

Megnyitották a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját, Vidnyánszky Attila kapta a Tőkés-díjat.

Miklós István

Forrás: Fotó: Sipeki Péter

 Kisvárda nekem több, mint egy hely, ahol előadásokat játszunk, és láthatjuk a szakma többi képviselőinek produkcióit. Mindig túlmutatott magán ez a fesztivál, és nem volt olyan év, hogy akár csak egy napra, egy megnyitó vagy záró erejéig ne lettem volna itt júniusban – mondta Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház igazgatója, aki szombaton hivatalosan is megnyitotta a Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválját. – A színház egy művészi dialógus, mely hidat képez az emberek között – így vélekedik a teátrumokról Vidnyánszky Attila, aki a rendezvény nyitánya előtt a Tőkés László-díjat is átvehette több évtizedes áldozatos munkája elismeréseként.

Az elismerés egyik különlegessége, hogy Vidnyánszky Attila a 30. azon jeles művészek között, akik Tőkés László-díjat kaptak.

A teátrum élni akar

Megnyitóbeszédében arról is beszámolt, a kisvárdaiak nélkül a fesztivál nem élhetett volna meg ilyen hosszú történetet.

– E történetnek folytatódnia kell. Én mindig ezt képviseltem, és tettem is érte. Voltak könnyebb és nehezebb évek, egykor küzdeni kellett a fesztiválért. Úgy gondolom, e rendezvénysorozatnak jövője van, és meg kell maradnia. Az első előadás a beregszászi színház produkciója, méghozzá az én rendezésemben. A teátrum nagyon nehéz helyzetben van, ami már többször is előfordult a történelmében. Azonban soha nem akart elpusztulni, mindig működni akart, és ez az élni akarás jellemzi a darabot is, amit a megnyitón színpadra állítottunk. A szereposztás furcsa lehet a közönségnek, hiszen a férfi szerepeket is hölgyek játsszák. Ennek egyszerű oka van: úgy készült a darab, hogy otthon, Beregszászon is előadhassuk. Többször volt is otthon, méghozzá telt ház előtt – hívta fel a figyelmet Vidnyánszky Attila.

Az élet szépsége és szomorúsága

– A fesztivál sorozat egy fontos kulturális pont a városban, hazánkban és az egész Kárpát-medencében – ezt már Leleszi Tibor, Kisvárda polgármestere mondta el a rendezvénysorozat megnyitóján. Arról is beszélt, a színház egy olyan erőteljes jelenség, melyben benne van az élet és a halál minden szépsége és szomorúsága.

– A fesztivál minden évben egyedi és sajátos élményekkel gazdagítja a közönséget. A játék sokszor a valóságnál is igazabb, de csak akkor érthető igazán, ha életre kelnek a figurái – világított rá a polgármester.

A Magyar Színházak 36. Kisvárdai Fesztiválja nyitóceremóniájáról hamarosan részletesebben is beszámolunk.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában