hitélet

2024.06.16. 18:00

Párbeszéd a rabbival Harangodon

Párbeszéd: Fontos, hogy a zsidó hitközségek ismerjék egymást. Párbeszéd: Alkalmat kell teremteni arra, hogy az eltérő felekezetek megismerjék egymást.

Párbeszéd: Fináli Gábor rabbi, Kárpáti Ernő nagykállói lelkész (Hit Gyülekezete), Sipos Brigitta kállósemjéni református lelkész és Lipcsák Tamás nagykállói görögkatolikus parókus

Fotó: M. Magyar László

Párbeszéd kell ahhoz, hogy az emberek minél jobban megismerjék egymást. Éppen ezért a sábátot, vagyis a szombati pihenőnapot együtt ünnepelte 2024. június 15-én Harangodon a TÉKA-tábor csűrjében Nagykállói Zsidó Hitközség, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség és a budapesti Hunyadi téri körzet hitközsége. A nem mindennapi program keretében Fináli Gábor rabbi párbeszédet folytatott több egyház képviselőjével is a zsidó vallás és a keresztény, illetve protestáns vallások kapcsolatáról.

 

párbeszéd, rabbi, zsidó, Harangod
Párbeszéd: a rendezvényen részt vett a főszervező, Blajer Gábor nagykállói hitközségi elnök és Seszták Oszkár, a vármegyei közgyűlés elnöke
Fotó: M. Magyar László

Párbeszéd: szélesre tárják a kapukat

– A sábát alkalmával vendégül láttuk a budapesti Hunyadi téri zsinagóga gyülekezetének néhány tagját. Péntek délután érkeztek, s vasárnap reggelig maradnak – tájékoztatta szerkesztőségünket Blajer Gábor, a Nagykállói Zsidó Hitközség elnöke. – Meghívtuk a Nyíregyházi Zsidó Hitközség tagjait is, hiszen az a célunk, hogy a hitközségek jobban megismerjék egymást, jobban összekovácsolódjanak, jobban megismerjük egymás munkáját, mindennapi életét, esetleg gondját-baját. A három hitközség közül a miénk a legfiatalabb, hiszen 2023 decemberében alakultunk meg rokonok, barátok közreműködésével. Édesanyám, Barna Judit (született Berger Judit) 2021-ben hagyott itt bennünket, ő már nem érhette meg, hogy teljesüljön az a régi álma, hogy legyen újra zsidó hitközség Nagykállóban. Holokauszt-túlélők leszármazottja vagyok, a nagyapám gondozta 1946-tól 1999-ig a csodarabbi emlékét és sírhelyét. A II. világháború előtt a nagyapám édesapja gondozta, aki szintén az édesapjától örökölte ezt a nemes feladatot. Nálunk valóban apáról fiúra öröklődött a csodarabbi emlékének és örökségének ápolása a rabbi 1821-es halála óta. Hozzám tartozik az újabb zsidó temető is, ahol a családom tagjai alusszák örök álmukat – mondta Blajer Gábor, aki szólt a hitközség terveiről is.

– Az egyik legfontosabb célunk, hogy folyamatosan legyenek összejöveteleink, amikor imádkozunk, tórát olvasunk, beszélgetünk. Megemlékeztünk áprilisban a holokauszt áldozatairól, a mártírokról. Szeretnénk továbbá minél több emberrel megismertetni a zsidó szokásokat és hagyományokat.


 

Részt vett a rendezvényen Seszták Oszkár, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Közgyűlés elnöke is, aki kérésünkre elmondta:

– Örülök annak, hogy sikerült először létrehozni a három hitközség közös ünnepét, s hogy a rabbi más felekezetek képviselőivel nyilvánosan is beszélget. Vallom, hogy napjainkban nagyon fontos szerepük van ezeknek a párbeszédeknek. Ugyanakkor nagyon örülök annak is, hogy Nagykállóban ismét van zsidó hitközség, hiszen a település történelmét és gazdasági életét a korábbi évszázadokban nagymértékben meghatározták a zsidók. A zsidó hitközség színesíti és egyben erősíti is a város közösségi életét.
 

párbeszéd, rabbi, zsidó, Harangod
Párbeszéd: Fináli Gábor rabbi a sábbát miatt gyalog tette meg az utat Nagykálló és Harangod között
Fotó: M. Magyar László

Fináli Gábor budapesti rabbi gyalog érkezett ki Harangodra Nagykállóból, ugyanis sábát idején autóba sem ülhet. Mielőtt még megsajnáltuk volna, hogy gyalog kell visszamennie a városba, elárulta: mire a program véget ér, letelik a sábát ideje, s akkor már beszállhat a gépjárműbe.

– A mai rendezvény célja a közös ünneplés a két vidéki hitközséggel, ugyanakkor igyekszünk szélesre tárni a kapukat, s beszélgetni szeretnénk a helyi felekezetek képviselőivel mindarról, ami elválaszt, illetve ami összeköt bennünket. Ezáltal is szeretnénk megismerni egymást. Este még lesz egy hangverseny is, ide varázsolunk a nagykállói éjszakába egy részletet a zsidó kultúrából. Nem tagadom, legyalogoltam a lábamat, mire ideértem. Ma már a szállásról elgyalogoltam az imateremig, az imateremből vissza a szállásig, utána pedig jöttem ide Harangodra. Vissza a városba már beülhetek egy autóba, mert addigra letelik a sábát – tudtuk meg Fináli Gábortól., aki párbeszéd során három felekezet képviselőjével beszélgetett a vallások kapcsolatáról, egymáshoz való viszonyáról. A rabbi beszélgető társa volt Kárpáti Ernő nagykállói lelkész (Hit Gyülekezete), Sipos Brigitta kállósemjéni református lelkész és Lipcsák Tamás nagykállói görögkatolikus parókus. Egy kicsit később csatlakozott hozzájuk Angyalosy Katica nyírbogdányi református lelkész is. 


 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában