Közélet

2024.06.23. 11:21

Szarvashiba lett volna kihagyni a szarvasi utat

Tartalmas, élménydús napot töltött Szarvason a nyíregyházi német nemzetiségiekből álló csapat.

A kirándulók egy csoportja

Forrás: Szeiler Jánosné archívuma

Az Ismerjük meg hazánk szép tájait! mottó jegyében ezúttal Szarvasra szervezett egynapos kirándulást a nyíregyházi német nemzetiségi önkormányzat. Negyvenöten vettek részt a buszos, idegenvezetős kiránduláson.
– Három generáció tagjai gyönyörködhettek az arborétumban – kezdte élménybeszámolóját Szeiler Jánosné, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke. – Megtudtuk: a kert nevlét alapítójának becenevéről Pepi-kertnek hívják. Feleségével, Batthyány Annával kezdték telepíteni a növényeket az Anna-ligetben két évszázaddal ezelőtt, a Hármas-Kőrös holtágának bal partján. Különleges természeti környezetét az arborétum 82 hektárja a keményfa-ligeterdővel, a 300-400 éves kocsonyás tölgyekkel adja. A Hármas-Kőrös élővilága védett, a hajókiránduláson ezeket megszemlélhettük.
A vízparton a történelmi Magyarország középpontjának helyét, a szélmalmot formázó emlékművet láthattuk. Megcsodálhattuk a szép üdülőövezetet, a Bolza-kastélyt, a Milleneumi Emlékművet és az egyedülálló a Vízi Színházat. A természetvédelmi területen tett sétánk alkalmával hallhattuk a madarak sokaságának elbűvölő énekhangját. Megtekintettük a Mni Magyarországot, ahol mekettek mutatták be a történelmi Magyarország épített örökségeit: nyolcvankilenc csoda tárult elénk a gondozott, színes miliőben. A program végén a Szent András Sörfőzdében kósolhattunk a habos nedűből.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában