Újravoksolnak

2024.06.17. 15:33

Újra voksolnak – polgármesterre, nemzetiségi jelöltre

Penészleken megsemmisítették a polgármesterválasztás eredményét, Ófehértón nemzetiségi választást ismételnek.

Bednárik Mónika

Újra voksolnak – polgármesterre, nemzetiségi jelöltre

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Területi Választási Bizottság (TVB) megsemmisítette a június 9-ei választás eredményét Penészleken, így a településen újra kiírják a polgármesterválasztást. Berkeszen szavazategyenlőség miatt kell ismét urnához járulniuk a voksolásra jogosultaknak, meg Ófehértón a helyi nemzetiségi önkormányzati képviselők választást kell megismételni, a TVB itt is megsemmisítette a korábbi eredményt.
– Mint a határozatunkban is olvasható, azért kell újra kiírni a polgármesterválasztást Penészleken, mert a mozgóurnának 19 óráig vissza kellett volna érnie a szavazóhelyiségbe, azonban ez csak 19 óra 34 perckor történt meg, ami önmagában jogszabályellenes – mondta el szerkesztőségünknek dr. Szekrényes Ida. A TVB elnöke hozzátette: az idősek otthonába kérték a mozgóurnát, a folyosón várakozó szavazóknál az egyik polgármesterjelölt és az egyik jelölőszervezet szórólapját tartották a kezükben, ami sérti a jelöltek és jelölőszervezetek közötti esélyegyenlőséget, továbbá a szavazás titkosságát garantáló körülményeket sem biztosították a választópolgároknak. A TVB megállapította, hogy a két polgármesterjelölt között a szavazatkülönbség 12 volt. A TVB elnöke hozzátette: a június 15-ei határozat ellen három napon belül a Kúriához címzett bírósági felülvizsgálati kérelmet lehet benyújtani.
– Ófehértón a helyi nemzetiségi önkormányzati választást kell megismételni, mert mindkét szavazókörben bebizonyosodott, hogy a nemzetiségi választásra jogosultak közül, sokan nem kapták meg a roma nemzetiségi szavazólapokat, ellenben olyanok átvették, akik nem nemzetiségiek, így szavazásra sem jogosultak – tudtuk meg dr. Szekrényes Idától, aki a berkeszi választásról azt mondta, ott szavazategyenlőség miatt kell a választóknak ismét voksolnia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában