Oktatás

2024.06.21. 10:11

Záróvizsgán adtak számot tudásokról a Nyíregyházi Egyetemen

A Nyíregyházi Egyetemen június 19-e és 21-e között rendezték meg az idei záróvizsgákat. A három nap alatt, szerdától pénteki negyvenöt bizottságban hétszázhat hallgató kezdhette meg a záróvizsgáját és adhatott számot tanulmányai során megszerzett tudásáról – tájékoztatott Béres Tamás, a Nyíregyházi Egyetem Kommunikációs- és Marketing Irodájának vezetője.

Tarnavölgyi Gergely

Három napon át vizsgáztak a hallgatók a Nyíregyházi Egyetemen

Fotó: Nyíregyházi Egyetem, Váczy Norbert

Farkas Ákos biológia-földrajz szakon tett pénteken délelőtt záróvizsgát a Nyíregyházi Egyetemen, a harmincéves fiatalemberrel még a „nagy próbatétel” előtt beszélgettünk. Megtudtuk, ez lehet az első diplomája, tavaly azonban már letette a szigorlatot, így egy éve már ő maga is gyakorló pedagógus.

Lóczibokorról írta a szakdolgozatát 

– Bár Budapesten születtem, a középiskolát már itt Nyíregyházán, a Vasvári Pál Gimnáziumban végeztem. Egy nyíregyházi bokortanyán élek a szüleimmel, 2015-ben nyitottunk egy lovastanyát, ahol minden korosztály számára lehetőséget biztosítunk a lovaglásra, amit természetesen oktatunk is. Éles váltás volt Budapest után az itteni élet, de szeretem – beszélt egy kicsit magáról Farkas Ákos, aki elárulta, a szakdolgozatát is a jelenlegi lakóhelyéről, Lóczibokorról, annak geográfiai, szociálgeográfiai, valamint a demográfiai jellemzőiről írta. – Szeretem a tanyasi életet, el tudom képzelni benne a jövőmet. Egyelőre nincs párom vagy gyermekem, de ha lesz, velük szívesen élnék Lóczibokorban – fogalmazott. A beszélgetés során Farkas Ákosról kiderült, Nyíradonyban tanít, nagyon szereti az ottani közösséget, a diákjait és a kollégáit, és szívesen maradna a tanári pályán akár hosszabb távon is, bár arra azért nem vesz mérget, hogy a nyíradonyi iskolából megy majd nyugdíjba.

záróvizsga
Záróvizsgára váró hallgatók
Fotó: Nyíregyházi Egyetem, Váczy Norbert

Vastag Alexandra a matematikatanár mesterszakos záróvizsgájára igyekezett, mikor az egyetem campusának „B” épülete előtt megszólítottuk. Lapunknak elmondta, alapszakon 2022-ben szerzett diplomát, a mesterszakos tanulmányai mellett folyamatosan tanított, előbb a Sátoraljaújhelytől nem messze található Karcsán, legutóbb pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye határán fekvő Cigándon, ő maga pedig Bodroghalomról származik, a tanító szakos diplomáját pedig még Sárospatakon szerezte meg.

– Az itteni mesterszakon már meg volt a zárószigorlat, ami egyébként ötös lett. Ma a portfólióvédés vár még rám, ez inkább egy „beszélgetősebb” vizsga, azt gondolom, ha idáig már eljutottam, nagy gond nem lehet – bizakodott Vastag Alexandra. Hozzátette, a mesterképzés négy féléve alatt sok újdonságot tanult, amiket beépített az általános iskolások matematikai képzésébe is.

– Nem érem be ennyivel, szeretném megszerezni a harmadik diplomámat, így ősztől informatika szakon folytatom majd a tanulmányaimat, természetesen levelező tagozaton ezt is – tekintett előre Vastag Alexandra. A Debrecenben élő Szőkéné Smid Emese két nagyobb gyermek (17 és 15 évesek) mellett végezte el a matematikatanár mesterszakot. Mint fogalmazott, bár a portfólióvédés még előtte áll, nem hiszi, hogy az utolsó banánhéjon megcsúszna.

Negyvenöt bizottságban hétszázhat hallgató záróvizsgázott az egyetemen
Fotó: Nyíregyházi Egyetem, Váczy Norbert

Család mellett készült fel 

– Az alapdiplomámat még 2006-ban, itt, Nyíregyházán szereztem meg, utána viszont egy kicsit más irányba sodort el az élet, és csak négy éve tanítok, mégpedig Hajdúhadházon. Bár van két nagyobb gyermekem, de mivel ők már viszonylag nagyok, nem okozott gondot az, hogy hétvégente eljöjjek az órákra, illetve felkészüljek a z aktuális vizsgáimra, és elkészítsem a portfóliómat, amit most szeretnék megvédeni – mondta lapunknak még a „bebocsátás” előtt a debreceni Szőkéné Smid Emese.

 

Dicséret a kárpátaljai hallgatóknak

 

A Nyíregyházi Egyetem és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Önkormányzat szoros partneri kapcsolatban dolgozik, hiszen a gazdaságfejlesztés, a területfejlesztés, illetve ezen területek gyakorlati alkalmazása mindkét intézmény vérkeringésében meghatározó. Ennek következtén a záróvizsga időszakban a vármegyei önkormányzat is képviselteti magát a bizottságokban több, mint egy évtizede. 

- Az idei Gazdálkodástudományi Intézet záróvizsga bizottsági tapasztalataim alapján nyugodtan elmondhatom, hogy egyre markánsabban jelenik meg a gyakorlatiasság, az üzleti szemlélet, és az új korszak vívmányainak a használata a vizsgázók munkáiban, a szakdolgozati témákban. Felkészültek a hallgatók,  és ami számomra különösen fontos, büszkék arra, hogy a Nyíregyházi Egyetem polgárai. A kárpátaljai hallgatók munkáját pedig külön is dicséretesnek tartom. A Nyíregyházi Egyetem igazi kovászműhely, amely nagyon komoly lehetőségek előtt áll a vármegye gazdasági életének fejlesztésében, és kapukat nyit meg a tanulni, fejlődni vágyók előtt. Ezzel pedig a „képességmegtartó népesség” is jelentősen erősödik - fogalmazott portálunknak Baracsi Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában