Hőség

2024.07.10. 07:00

Az egyenruha hőségriadóban is kötelez

A tikkasztó forróságban is számíthatunk rájuk, hűs védőitallal, óránkénti pihenőidővel védik a szolgálatban lévőket a hőségtől.

Szon.hu

Elképzelhetetlen hőség van a tűz közelében

Forrás: BM OKF

Fotó: BM OKF

Lassan araszolnak a hőségriadó napjai, s ha hinni lehet az időjósoknak, tovább fokozódik a kánikula, hétvégére elérhetjük a 40 Celsius-fokot.  Aki csak teheti, keresi az árnyékot, egy talpalatnyi helyet, ahol hűsölhet. Megteltek a strandok, csúcsrajárnak a klímák otthon és az autókban is.

Hőségben
Bevetés után frissítik magukat a tűzoltók
Fotó: Szabolcs vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság archívuma / Forrás: Katasztrófavédelem

 A levegő hőmérséklete 30 pluszos, az átforrósodott 70 fokos aszfalt okádja a hőséget, az égő avartól pár méterre még 100 fok van. A rendőrjárőrök, a határnál szolgálatot teljesítők, a helyszínelők, a lángokkal harcolók azonban a hőségriadó ideje alatt is védenek, oltanak, mentenek, a szolgálat kötelez, de hogyan lehet őket védeni és óvni a tikkasztó kánikula negatív hatásaitól? 

Ezt kérdeztük a vármegyei rendőr-főkapitányság és a katasztrófavédelem szóvivőjétől. Pihenőidő, védőital mindenki rendelkezésére áll, s bizonyos esetekben könnyíteni lehet az egyenruhaviselés szabályain. Hogy érzékeltesse milyen érzés most tűzoltónak lenne Mukics Dániel, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője azt mondta, olyan mintha mi téli kabátban, csizmában, vastag nadrágba beülnénk a forró szaunába.

Hűtőtáska a rendőrautóban 

– Pénteken éjfélig van érvényben a hőségriasztás legmagasabb fokozata, természetesen a rendőrség állományára is vonatkoznak a védelmi intézkedések – mondta lapunknak dr. Fedor Rita őrnagy. 

A vármegyei rendőr-főkapitányság szóvivőjétől megtudtuk, a legfontosabb, hogy 14-16 Celsius-fokos hűtött víz folyamatosan a közterületi állomány tagjai, a határon szolgálatot ellátók rendelkezésére álljon, személyenként és naponta legalább 3 liter. A szolgálatirányító parancsnokok feladata, főleg a közterületen, határon szolgálóknál, hogy a hűtött víz mellett óránként biztosítsák a 10 perc munkaközi szünetet, amit hűvös helyiségben tölthetnek, ez az idő minden 4. órában már fél óra pihenőt jelent – sorolta a szóvivő, aki hangsúlyozta: a parancsnokok kiemelten figyelnek arra, hogy kollégáik munkavégzésre képes állapotban lássák el a feladatukat. 

Hőségben
Minden rendőrautóban van hűtött víz és hűtőtáska
Fotó: Szabolcs vármegyei rendőr-főkapőitányság / Forrás: Rendőrség

A rendőr is ember, az ő szervezetét is megviseli a hőség.

– Amennyiben indokolt, hosszabb időt tölthet hűvös helyen, ha pedig szükséges, leváltják a kollégát. Ugyanilyen figyelemmel vannak a határrendészeti kirendeltségeken a határon ki- és belépésre várakozókra. Mindent megteszünk a torlódások, a hosszabb várakozási idő kialakulása ellen, azonban a turistaszezonban elkerülhetetlenek az ilyen helyzetek. Ilyenkor nemcsak mi osztunk ásványvizet a várakozóknak, ebben nagy segítségünkre vannak a segélyszervezetek, amelyek végigmenve a kocsisoron mindenkinek adnak hűtött vizet – utalt az összefogás fontosságára az őrnagy.

Hőséget áraszt az aszfalt

A tikkasztó forróság negatívan hat mindenkire, így a közlekedőkre is, ingerültebben, frusztráltabban viselkedhetnek.

– Éppen ezért arra kértük kollégáinkat, hogy intézkedés közben legyenek toleránsabbak, megértőbbek, de ez nem azt jelenti, hogy az elkövetett jog- vagy szabálysértés miatt nem járnak el – erősítette meg dr. Fedor Rita.

Külön kitértünk a baleseti helyszínelőkre, hiszen nekik kötelezően kint kell lenniük az úton, amíg a helyszínelés be nem fejeződik. S az aszfalt hőmérséklete elérheti akár a 60-70 fokot is, ontja magából az elviselhetetlen hőt. 

– Minden járműben van hűtőtáska, így a kollégáink biztosan hűtött vizet tudnak inni akkor is, ha a gépkocsi már átforrósodott, s ebben a hőségben ehhez elég 5 perc – érzékeltette a szóvivő a kánikula hatását. 

– Itt is meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy a kolléga árnyékos helyen töltsön pár percet, amíg megissza a hűtött vizet, sőt a rendőrségi járművek már klímásak, pár percnyi felfrissülésre így is van mód – tette hozzá az őrnagy, aki elismerte, ebben a hőségben nem komfortos az egyenruha. – Rövid ujjú fehér ing vagy teniszpóló viselése engedélyezhető, ami elviselhetőbbé teszi a forróságot, valamint a kötelező sapkaviselésben is adható engedmény. Nem feledkezünk meg az épületekben dolgozókról sem, a klimatizált helyiségekben pár perces felfrissülésre minden kollégánknak van lehetősége – jegyezte meg dr. Fedor Rita.

Pokoli hőség

– A tűz közelében télen is nagy a hőség, igen komoly hőhatás érheti a tűzoltókat, a mostani tikkasztó kánikulában, ha például ég egy búzatábla vagy teljes terjedelmében egy családi ház, még a lángoktól néhány méterre is 100 Celsius-fok van – mondta lapunknak Mukics Dániel tűzoltó alezredes. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője, hogy érzékeltesse mindezt, azt mondta, téli ruházatban üljünk be a forró szaunába, valami ehhez hasonlót éreznek a tűzoltók, azzal nehezítve, hogy saját maguk és társaik, valamint a bajbajutottak biztonsága, élete védelmében folyamatosan koncentrálniuk kell.

– A helyszínen irányító parancsnok minden esetben intézkedik egy elhúzódó beavatkozás esetén az állomány váltásáról. Mindig megfelelő mennyiségű védőitalt kell biztosítani a tűzoltóknak, s ha a bevetés megengedi, akkor a ruházaton lehet könnyíteni. Egy tűznél persze nem lehet a lángok ellen védő bevetési kabátot levenni, de egy mély kútba esett állat kimentésekor nem szükséges ezt viselni, ezt a parancsnok rendelheti el. 

– Nagy riasztási fokozatú tűznél, amikor sok egységet rendelnek a helyszínre, akár szomszédos vármegyéből is vonulnak tűzoltók pontosan azért, hogy a váltás megoldható legyen, mindenki tudjon pár percet pihenni, frissíteni magát – fogalmazott az országos szóvivő.

Naponta 72-en szolgálatban

– A szabadtéri tüzek száma fokozatosan kúszik felfelé, nem véletlen, hogy hétfőn már hat vármegyében volt tűzgyújtási tilalom, ami keddtől további kettővel egészült ki. Ez időjárásfüggő, ha a meteorológiai előrejelzéseket nézzük, egész hétre rendkívüli hőség várható, és nem kizárt, hogy a jövő hét is így indul. Ha nem lesz csapadék, a növényzet nagyon hamar megszárad, és ugrásszerűen megnő a szabadban keletkezett tüzek száma – említette a veszélyforrást az alezredes.

Hőségben
Nm lehet elegét vizet inni a tikkasztó kánikulában, főleg nem bevetés után
Fotó: Szabolcs vármegyei katasztrófavédelmi Igazgatóság archívuma / Forrás: katasztrófavédelem

A hőség szervezetre gyakorolt negatív hatásai miatt előfordulhat, hogy több balesetnél kell műszaki mentéshez vonulniuk az egységeknek, éppen ezért fokozott figyelemre kérik a közlekedőket. 

– Tartsák be a sebességkorlátokat, a KRESZ-szabályokat, ha úgy érzik, inkább álljanak meg, pihenjenek, igyanak hideg folyadékot – tanácsolja Mukics Dániel. – Azoknak, akik a tűzoltólaktanyákban dolgoznak, teljesítenek szolgálatot, az egyenruha viselése alól felmentés adható, civil ruha engedélyezhető hőség idején, ami nagy könnyebbség, a védőital mindenki rendelkezésére áll, a kollégákat pedig azon helyiségekbe próbáljuk elhelyezni, ahol van légkondicionáló – tette hozzá.

Azt pedig Rutkai-Dér Vivien tűzoltó főhadnagytól, vármegyei katasztrófavédelmi szóvivőtől tudjuk, hogy mindennap 72 hivatásos tűzoltó van szolgálatban Szabolcs-Szatmár-Beregben – a legtöbben, 21-en Nyíregyházán, 13-an Kisvárdán, 12-en Mátészalkán – munkájukat, beavatkozásaikat segítik az önkormányzati és önkéntes tűzoltók, hőségriasztás alatt is.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában