Hőségriadó

2024.07.10. 17:30

Hőség: jobban vigyáznak a betegekre is

Árnyékolással, szellőztetéssel hűtik a kórtermeket vármegyénk kórházaiban.

Szon.hu

A kórházakban a hőségriadó alatt fokozottan figyelnek a betegekre

Forrás: Kelet-Magyarország

Fotó: Illusztráció: Shutterstock

 Az napról napra erősödő hőség az ember szervezetére negatívan hat, különösen megviseli a beteg embereket.

– A hőségriadó ideje alatt valamennyi tagkórházunkban a fekvőbeteg-ellátó osztályokon, részlegeken fokozottan ügyelnek a dolgozók a kiszáradás jeleire, a betegek megfelelő folyadékbevitelének ellenőrzésére, ágyneműjük cseréjére, a betegkórtermek árnyékolására – tudtuk meg dr. Francz Monikától. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Oktatókórház orvosigazgató-helyettes elmondta: figyelnek arra, hogy az osztályokon a szellőztetést az éjszakai, kora reggeli órákban végezzék, mert a helytelenül, hosszabb ideig tartó napközbeni szellőztetéssel csak a meleg beáramlását érhetik el.

A fekvőbeteg osztályokon gyakoribb a hőmérőzés, a testhőmérséklet emelkedésének ellenőrzése. A krónikus betegségben szenvedőket (hypertonia, krónikus vese- és májbetegek, cukorbetegek stb.) fokozottan figyelemmel kísérik. Tekintettel kell lenni az egyes kórképekben alkalmazott gyógyszerek – a hőség miatt kialakuló – hatásváltozásaira is – tette hozzá az orvosigazgató-helyettes.

Pokoli hőség a mosodán

A nem klimatizált helyiségeket, kórtermeket a kisvárdai Szent Damján Görögkatolikus Kórházban is árnyékolással, hajnali és késő esti szellőztetéssel hűtik.

– A szakrendelőkbe, kórházi osztályainkra érkezőknek biztosítjuk a hűtött vizet. Fokozottan figyelünk arra, hogy betegeink megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasszanak, s természetesen a rekkenő hőségben védjük dolgozóinkat is – erről már Hegyi Henrik D. beszélt lapunknak. A kisvárdai kórház főigazgatója kifejtette: aki külső munkán van, azoknál úgy osztjuk a munkaidőt, hogy korábbi kezdés van számukra, így a nagyon erős napsütéses időszakban már haza is tudnak menni. 

Hegyi Henrik D. külön kitért a mosodai dolgozókra, akik pokoli hőségben dolgoznak, hiszen a mosodában 40 fokos meleg van, ami tovább nehezít a kint is fokozódó kánikula.

– Nekik plusz védőitalokat biztosítunk. Minden megteszünk a betegeink és dolgozóink védelme érdekében. Tudjuk, hogy a hőség megviseli a szervezetet, sokaknál feszültséget okoz, ezért kollégáinkat arra kértük, legyenek nagyobb türelemmel a betegeinkhez – jegyezte meg a főigazgató.

Vigyázzunk egymásra is

Hőségriadó alatt nem csak a betegek, hanem az egészséges felnőttek, a gyermekek, az idősebb, egyedül élő, segítségre szorulók esetében is a legfontosabb megfelelő mennyiségű folyadékot fogyasztani. Ha szükséges, erre naponta többször is hívjuk fel a figyelmüket. Vigyázzunk magunkra, családtagjainkra és a környezetünkben élőkre.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában