Reptér

2024.07.07. 07:44

Ismét lobogott a szélben a szélzsák

Az Eötvös Gyakorlóiskola diákjai újabb repülés, repülőtéri élményeket éltek át.

L. Tóth Lajos

Fotó: dr. Komáromi István archívuma

Nyíregyháza. A Nyíregyházi Egyetem fenntartásában működő Eötvös Gyakorlóiskola olyan lehetőséget biztosít az iskolába jelentkező és az Eötvösben tanuló gyermekeknek, amely lehetővé teszi az általános iskola első osztályába belépő kisdiáknak, hogy a kisiskolás éveket, az általános iskola felső tagozatát, valamint a nagygimnáziumi időszakot is egy alma materen, campuson belül eltöltve, érettségi után a felnőttkor küszöbét átlépve egyazon intézményben, a Nyíregyházi Egyetemen diplomát is szerezzen.

A Nyíregyházi Egyetem, mint felsőoktatási intézmény, s mint az alkalmazott tudományok egyeteme és az Eötvös Gyakorlóiskola, mint 12 évfolyamos többcélú köznevelési intézmény, egységes iskola több olyan közös oktatási – képzési programot indított vagy tervez indítani, amelynek célja egy olyan intézményi szervezeti és tartalmi fejlesztés, amely összekapcsolja a köznevelési és felsőoktatási szegmenseket és intézményesíti azt egy „campus” – jellegű lineáris intézményszervezeti, korszerű, keresett, versenyképes tartalmi valamint infrastrukturális fejlesztés és modernizáció keretein belül. A program/programok indításának és megvalósításának motívumai között szerepel az egyetem képzéseinek népszerűsítése és a középiskolás tanulók felvételijének, s a Nyíregyházi Egyetemre történő jelentkezési – továbbtanulási orientációjának a támogatása is.

A felsőoktatási és köznevelési intézményi – képzési együttműködés sokszínű és változatos területei közül az egyik, már a megvalósítás folyamatában levő program a Nyíregyházi Egyetem népszerű képzési formáinak egyikén, a repülőmérnöki szakon (pilótaképzés) azoknak a tanulóknak az orientáló bevonása, akik a 10. – 12. évfolyamokon matematika és fizika tantárgyakat tanulva az Eötvös Gyakorlóiskolában fakultációs oktatásban vesznek részt. A középiskolai képzés során az alapórákban a kötelező tananyag feldolgozása folyik, míg a fakultációs órakeret szolgál konkrétan a felvételihez szükséges plusz ismeretek átadására és elsajátítására. (A fakultációs program szaktanári reprezentánsa Airault-Uri Andrea tanárnő!) A matematika és a fizika tantárgyak „célirányos” középiskola fakultációs anyagának oktatása mellett a közös orientációs képzési programban megjelennek olyan speciális tartalmak is, mint például a repülésfizikai, a repülésmeteorológia ismeretek vagy éppen a repüléshez és repülésirányításhoz kapcsolódó szakmai angol nyelv elsajátítása is. S természetesen egyaránt részei a képzésnek az olyan gyakorlatorientált programelemek, mint például a szimulátor – gyakorlat vagy éppen a repülőtéri tapasztalatszerző látogatások is.

A repülőtéri látogatások során – a tanév első félévében, ősszel a Nyíregyházi Repülőtér felkeresése után – az Eötvös Gyakorlóiskola „repülős” diákjai legutóbb júniusban a Debreceni Nemzetközi Repülőtéren jártak. A sokrétű adminisztrációs előkészítő tevékenység és a – kvázi határátlépésnek is nevezhető szigorú reptéri beléptetés miatti – biztonsági előírások teljesítését, valamint betartását követő nemzetközi repülőtéri program óriási élményt jelentett a diákok és pedagógusok számára egyaránt. A látogatáson résztvevők betekintést nyerhetek egy nemzetközi repülőtér sajátos világába (főépület, irányító torony, kifutópálya, kiszolgáló létesítmények stb.), végig figyelemmel kísérhették egy felszállás előtti nemzetközi légijárat technika és biztonsági fel-, illetve előkészítésének a folyamatát, az utasok be, majd a gép felszállását egyaránt. Az egyik, s minden bizonnyal legmaradandóbb élménye a diákoknak az volt, hogy az utazásukat-szállításukat biztosító kisbusszal végig autózhatták, s járhatták a teljes repülőtéri kifutópályaegyüttest. Élénk érdeklődést váltott ki diákok részéről a repülőtéri készenléti tűzoltóság és mentőszolgálat technikai repertoárjába való betekintés lehetősége is. A látogató csoport tagjai voltak: Bakó Botond, Simon Lóránt, Karakó Bence Attila, Ladányi Marcell Máté, Nagy Dániel 10. évfolyamos diákok, Airault-Uri Andrea tanárnő és Dr. Komáromi István igazgató.


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában