Honvéd Kadét Program

2024.07.03. 17:30

Újabb intézmény ápolja a katonai hagyományokat (fotók, videók)

Vármegyénk évszázadok óta a magyar haderő egyik legfőbb forrása – ezt segíti a Honvéd Kadét Program is.

Miklós István

A program célja a hazafias nevelés mellett a honvédelmi ismeretek oktatása és katonai pálya reális bemutatása

Forrás: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Együttműködési megállapodást kötött az MH vitéz Vattay Antal 2. Területvédelmi Ezred és a nyírbátori Bethlen Gábor Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium. Ennek értelmében az intézmény is csatlakozik a hazánkban igen sikeres Honvéd Kadét Programhoz. Az iskola már több éve tervezi a csatlakozást, szerdán végre átvehették az erről szóló tanúsítványt. A rendezvényen jelen volt dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő, az országgyűlés Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke, Oroszt Antal alezredes, a területvédelmi ezred parancsnoka, Rostás János Tibor, a Mátészalkai Szakképzési Centrum kancellárja és Végh Attila, a centrum főigazgatója. 

A civil életben is hasznos

A Honvéd Kadét Program célja a hazafias nevelés mellett a honvédelmi ismeretek oktatása és katonai pálya reális bemutatása. A részt vevő intézményekben nem katonai kiképzésről van szó, hanem olyan önkéntes együttműködésről, melynek keretében választható érettségi tárgyként kínálják a honvédelmi ismereteket. Ezen ismereteknek a fiatalok nem csupán a katonai pályán vehetik majd hasznát, hanem a mindennapi életben is. A tantárgy keretében ugyanis a diákok megismerkednek a tereptannal, a térképészeti alapismeretekkel, valamint elsajátítják az elsősegélynyújtás alapjait is.

Rostás János Tibor a rendezvényen elmondta, ismét egy fontos elágazáshoz érkezett a centrum és a Bethlen Gábor-iskola. – Folyamatosak a változások, keressük az új utakat, és e szemléletbe illeszkedik ez a megállapodás is. A térségünk évszázadok óta sok honvédet ad az országnak, ma pedig nagy lépést teszünk afelé, hogy az itt tanulók hazaszerető állampolgárokká váljanak – hangsúlyozta a kancellár, majd kiemelte, a szakképzési centrum a megalakulása óta nyit az új megoldások és képzési formák felé.

Orosz Antal alezredes beszédében ismertette a program jelentőségét. – Mátészalkai születésűként nagyon örülök, hogy e térségben egy újabb iskola csatlakozik a kadétprogramhoz. A honvédség fejlesztésének fontos eleme a honvédelmi nevelés. Az, aki az oktatásba fektet, a jövőbe fektet. Olyan értékrendet kapnak a gyerekek a programban, mely a nem csupán a haza szolgálatában, hanem a civil társadalomban is komoly értéket képvisel – hívta fel a figyelmet a parancsnok. Orosz Antal szerint e tudással felvértezve nem csupán a hazaszeretet, hanem a közösségért tenni akarás is erősödik a fiatalokban. 

Szerdán írták alá a megállapodást
Forrás: Kelet-Magyarország/Sipeki Péter

Büszkék lehetünk rájuk

– Nagy öröm, hogy a Bethlen-iskola csatlakozik a programhoz, így már három ilyen intézmény van a választókerületben – ezt már dr. Simon Miklós országgyűlési képviselő mondta el a jelenlévőknek. Arra is kitért, az elmúlt években számos laktanyában járt szerte az országban, és mindenhol találkozott vármegyei fiatalokkal. – Büszkék lehetünk a helyi ifjúságra, hiszen helyt állnak a rendvédelmi és katonai vonalon is, s ezt az eszmeiséget tovább erősíti majd a Honvéd Kadét Program. Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegye a Magyar Honvédség egyik legjelesebb erőforrása. A fiataljaink a közbiztonság javítását, a haza védelmi képességének emelését szolgálják. Ez napjainkban is igen fontos: látjuk, hogy viharfelhők gyűlnek Európa egén, ezért mindent meg kell tennünk a haza védelmében. Mindehhez jól képzett honvédekre van szükség, s ennek egyik előszobája a kadétprogram – emelte ki az országgyűlési képviselő.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában