Harangod

2019.07.20. 14:18

Ahol virágzik a népművészet

Harmincötödik alkalommal nyitja meg kapuit július 20–28. között a Téka tábor.

A Téka tábor lakói napközben elsajátíthatják a kézművesmesterségek, így a fafaragás alapjait is | Fotó: KM-archív

Három és fél évtizeddel ezelőtt a hagyományőrzés nemes fel­adatát vállalták fel a harangodi tábor megálmodói, akik a puszta kézművességen túl a szellemiséget is megpróbálták átadni. Az idő ugyan telt, a szervezők is lecserélődtek, de a cél nem változott: a foglalkozásvezetők, kézművesek segítségével terjeszteni a magyar népi kultúrát – így az autentikus népzenét és a hagyományos kézművesmesterségeket – és népszerűsíteni a táncházmozgalmat.

Igazi kuriózumok

A Téka tábor lakói napközben elsajátíthatják a kézművesmesterségek, így többek között az agyagozás, a csuhézás, a fafaragás, a kosárkötés, a nemezelés vagy a szövés alapjait, énekes és hangszeres oktatáson, tánctanításon vehetnek részt, előadásokat hallgathatnak.

A Téka tábor lakói napközben elsajátíthatják a kézművesmesterségek, így a fafaragás alapjait is | Fotó: KM-archív

Esténként népi játékok, koncertek és táncház várja a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Bornyi Márton TÉKA Generációk című, az elmúlt 35 év legemlékezetesebb mozzanatait bemutató fotókiállítása nyitja ma 20 órakor a tábort. Vasárnap este kilenctől a Vizeli trió és Paár Julianna közös koncertjét élvezhetik a tópart látogatói, míg hétfőn – szintén 21 órától – táncházba hívják a táborozókat a mérai hagyományőrző táncosok és zenészek. Igazi kuriózumnak ígérkezik július 23-án, kedden Holeczné Kanyó Margit nótafa és a 2015-ös Fölszállott a páva énekes szólisták és énekesegyüttesek kategóriájának győztesei, a Haraszti ikrek rimóczi estje, ahogy a Csík zenekar szerdán 21 órakor kezdődő koncertje is.

Csütörtökön a Piramis Társulat előadásában láthatják a táborozók A három muzsikus című cigány népmesét, majd szepsi cigány táncokat tanulhatnak Oláh Eszter és Oláh József vezetésével.

Lányi György népzenész, a Téka egyik alapító tagja Meséld el, Gyurkedli…! című könyvével ismerkedhet meg pénteken a harangodi közönség este kilenctől, majd Bulyáki Anett és Oszlánszki Patrik, a tavalyi Fölszállott a páva győztesei nagyecsedi táncokat tanítanak. Az idei Téka tábor július 27-én, szombaton tábortüzes estével búcsúzik.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában