olaf, metál!

2019.07.09. 17:53

Már készülnek a lemezbemutatóra

A Sex Pistolstól az ­ABBA-ig mindenféle stílus keveredik a Tortuga zenéjében.

A Tortuga zenekar | Fotó: Liskány Petra

Fotó: Liskány Petra

A Tortuga tavaly november elsejére datálja alakulását, a zenekar ekkor adta első koncertjét Budapesten. Bár a nyíregyházi srácok, Hegyi Ábel (gitár), Kerle Ákos (basszusgitár), Dömötör San­ka (dob) és Tomku Milán (ének, gitár) csak néhány hónapja zenélnek együtt ebben a felállásban, régen túljutottak az útkeresés időszakán. Olyannyira, hogy hamarosan érkezik az első Tortuga-lemez.

Szövegcentrikus dalok

– Elég régóta ismerjük egymást, hiszen mindannyian zenéltünk már más bandákban, volt, hogy egymás mellett is, de ebben a felállásban először. Dallamos rockot játszunk, azt szoktuk mondani, hogy a

Sex Pistolstól az ABBA-ig mindenféle stílus keveredik a zenénkben.

A dalaink kizárólag magyar nyelvűek és szövegcentrikusak, megjelenik bennük mindaz, amit fiatalokként érzünk és gondolunk, így a szerelem, a buli, a szabadságvágy, a bezártság, a tanácstalanság – sorolta Sanka, akitől megtudtuk azt is, hogyan készülnek a Tortuga-nóták.

– A dalok általában úgy születnek, hogy Milán leül zenélgetni, kitalál valami ütőset, amit felvesz, és elküldi Ábelnek. Ő, ha tud vele azonosulni, ír rá szöveget, a próbákon pedig közösen rakjuk össze, dolgozzuk ki és csiszoljuk.

A Tortuga zenekar | Fotó: Liskány Petra
Fotó: Liskány Petra

A hamarosan megjelenő lemez – aminek a címe egyelőre maradjon titok – kapcsán nagyon sok új impulzus ért minket, mert bár mindannyiunknak van némi tapasztalata, rögzítettünk már dalokat korábban is, de soha ennyire profi körülmények között, mint most.

Már tudjuk, mivel jár egy igazi LP elkészítése azon túl, hogy megírjuk a számokat, látjuk, mennyi utómunka van a felvételek után. Egy debreceni stúdióban vettük fel a lemez anyagát, ott, ahol a Kowalsky meg a Vega, a Tankcsapda vagy az Ocho Macho korongjai is készülnek.

Az utolsó simításokat végzik a lemezen, amire tizenegy szám kerül fel végül. Néhány száz példányban jelenik meg, a CD-k legalább felét úgyis elajándékozzuk vagy promócióra használjuk fel. Inkább a netes vonalon mozgunk mi is, négy dal már elérhető a legnagyobb digitális zenei szolgáltatóknál, de fontosnak éreztük, hogy legyen a munkánknak kézzel fogható eredménye is – osztotta meg lapunkkal a Tortuga dobosa.

Először Nyíregyházán

– A június egy kicsit lazábbra sikeredett koncertek terén, de a háttérben iszonyatos munka volt, folyamatosan szerveztük a bulikat, amik így egészen őszig kitartanak.

A fesztiválturnénk hatodik, augusztus 17-ei állomása Nyíregyháza, itt debütál majd a lemez, és ez lesz az első hazai bulink is – vette át a szót Ákos, majd rövid hallgatás után megjegyezte: sok helyen felléptek már az országban, a fővárosban, Kaposváron, Esztergomban, legutóbb Kisvárdán, visszatérő vendégek Debrecenben…

– Szándékosan nem játszottunk eddig Nyíregyházán, mert – ki kell mondani – nincs olyan hely, ahol egy igazán jó koncertet lehetne csinálni. Szeretnénk valami különlegeset adni a saját közönségünknek, amihez most a Sóstó Parkban találtuk meg a helyszínt, ahol egy izgalmas, profi produkciót lehet színpadra állítani. Elég nagy felhajtást tervezünk, megpróbáljuk kimaxolni a bulit. Egy-két héten belül összeáll a teljes program – mondta a basszusgitáros.

– Viszonylag friss zenekar vagyunk, egyértelmű, hogy a financiális részét nem tudnánk előteremteni ennek a bulinak, de szerencsére mögénk állt és felkarolt a kisvárdai fesztivált is szervező Alkossunk Várost Alapítvány, ők támogatnak minket.

Hálásak vagyunk, mert mióta nem úgy működnek a kiadók, mint mondjuk a kétezres évek elején, muszáj valahonnan tőkét bevonni ahhoz, hogy fizetni tudjuk a zenekar kiadásait, így a stúdiózást, lemezkiadást, a koncerteket.

Természetesen a közönségé az utolsó szó, ők döntik el, mennyire van igény a zenénkre – summázta Ákos, aki egyébiránt a Tankcsapda pirotechnikusa is.

Tervezik a turnét

A Tortuga a tervek szerint ősszel lemezbemutató turnéra indul, a helyszínek még alakulóban vannak, a nyári bulik időpontjai és helyszínei azonban elérhetőek.

– A közösségi jelenlét nagyon fontos számunkra, maximálisan toljuk a Face­bookot és az Instagramot, fontos, hogy ezeken a felületeken napi szinten jelen legyünk.

Nagyon jók a visszajelzések, sok embert érdekel a zenénk, a mezőtúri fesztiválra például közönségszavazáson jutottunk be – újságolta Ákos, s hozzátette: a statisztikákból kiderül, hogy Soprontól Szegeden át Békéscsabáig hallgatják őket, ami egy kezdő zenekar esetében „nagyon durva”.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában