Interjú Kirják Róberttel

2019.08.23. 07:20

Startol a VIDOR! Több mint 200 program 60 helyszínen!

Elérkezett a várva várt pillanat: ma este elkezdődik a VIDOR Fesztivál. Újra megtelik fesztiválozókkal a belváros, ahol kilenc napon át koncertek, mutatványosok, zenészek, bábosok várják a Nyíregyházán élőket és az ide látogatókat, miközben a színházban jobbnál jobb előadásokat láthat a közönség... Interjú Kirják Róberttel, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatójával.

Forrás: KM-archív

A Vidámság és Derű Országos Seregszemléje több mint kétszáz izgalmas programot kínál a hazai vígjátéktermés széles spektrumától a szabadtéri koncerteken át a filmvetítésekig, az irodalmi ínyencségekig. Ma este hétkor a Lóci játszik zenekar lép színpadra, fél kilenctől pedig Geszti Péter válogat legnépszerűbb slágerei közül.

Fotó: KM-archív

Tizennyolcadik alkalommal öltözik ünneplőbe Nyíregyháza: ma este elkezdődik a Vidámság és Derű Országos Seregszemléje, hogy kilenc napon át szórakoztassa az itt élőket és az ide látogatókat. A kulturális programkavalkád igazi öröm­ünnep: hatvan helyszínen több mint kétszáz izgalmas programot kínál a hazai vígjátéktermés széles spektrumától a szabadtéri koncerteken át a filmvetítésekig, az irodalmi ínyencségekig.

A VIDOR népszerűsége és elismertsége az elmúlt közel két évtized alatt határon innen és túl is folyamatosan nő, a város pedig ilyenkor egy hatalmas vidám fesztiválhelyszín, ahol az utcákon és tereken járva mutatványosokkal, zenészekkel, bábosokkal, karikaturistákkal találkozhatunk. A sorozat célkitűzése nem változott: a vidámság és a derű mindenkié, ezért a programok 90 százaléka ingyenes, köszönhetően a kormányzati és városi forrásoknak, a sikeres helyi vállalkozóknak és a fesztivál fő támogatójának, a Bige Holdingnak.

A fesztivált megelőző néhány hónap a VIDOR-t szervező nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház ügyvezető igazgatója számára az év legmozgalmasabb időszaka – Kir­ják Róbertet arról kérdeztük, hogy ebben az évben mivel várják az érdeklődőket.

A fesztiválozók az utóbbi években mindig találkozhattak újdonságokkal – az idén milyen változásokra számíthatnak?

Valóban, minden esztendőben próbálunk megújulni, és ez érinti a színházi előadásokat, a zenei produkciókat és a fesztiválozók kiszolgálását egyaránt. Ennek jegyében a seregszemlére most először zenés színpadi előadások is nevezhettek – melyeket a Rózsakert Szabadtéri Színpadon láthattak a nézők a nyár folyamán. A Zenés VIDOR Nyár nagyon jól debütált, a Rózsakert versenyprogramon kívüli előadásaival együtt, szinte valamennyi előadást telt ház előtt játszhatták a hozzánk érkezett társulatok. Ennek azért örülök különösen, mert a szabadtéri színpadon az eddigieknél több darabot láthatott a közönség, és mivel a tavalyi felújításnak köszönhetően megnőtt a befogadóképesség, jóval több nézőt kellett becsalogatnunk, mint a korábbi években. Az eredmények azonban azt mutatják, hogy Nyíregyházán kimagaslóan magas az érdeklődés a színvonalas szórakoztatás iránt. A szabadtéri színpadot is érinti egy újítás: a VIDOR történetében először a Rózsakert a fesztivál alatt is várja a közönséget, akik két kiváló előadást láthatnak. Az egyik a Mennyei hang! olyan nagyszerű színészek főszereplésével, mint amilyen Gálvölgyi János és Bánsági Ildikó, a másik pedig a Szabolcs megye Lordjai és a Miladyk, amelyben megyénkből indult kiváló művészek – Dolhai Attila, Janza Kata, Nagy Sándor, Mészáros Árpád Zsolt, Gubik Petra, Szerényi László – lépnek színpadra. A tavalyi nagy siker után ezúttal is láthatnak színházi előadásokat a főtéren az érdeklődők. Nem könnyű olyan darabokat találni, amelyek színvonalasak, a szereplői is ráérnek, a díszletük pedig lehetővé teszi, hogy a téren felállított nagyszínpadon is előadhassák őket – több hónapos egyeztetés után sikerült két remek darabot találnunk, így a közönség a Magyarock Dalszínház Futballáb című musical comedy előadását – mások mellett Magyar Attilával, Barabás Kiss Zoltánnal, Baronits Gáborral –, illetve a Nicsak, ki lakik itt?! című vígjátékot nézheti meg Beleznay Endre, Gesztesi Károly és Bánfalvy Ágnes főszereplésével.

A színházi versenyprogramban vannak olyan előadások, amelyeket kétszer is láthatnak a nézők. Mi ennek az oka?

A korábbi években minden este más és más előadást láthatott a közönség a nagyszínpadon, most viszont két darabot – a Patika és az Életrevalók – megduplázunk. Olyan produkciókról van szó, amelyek jóval nagyobb közönséget vonzanak annál, mint amekkora a színház befogadóképessége, és mivel olyan időpontokra tettük ezeket, amikor a Rózsakert Szabadtéri Színpadon is színházi produkciók lesznek, senkinek sem kell választania a két program között. A színházi versenyprogram az idén is rendkívül színes, sokféle műfajból, stílusból, hangulatból áll össze, amelyben mindenki megtalálhatja a kedvére való produkciót a klasszikus bohózattól a népszínműves hangulatot idéző vagy reprezentatív nagyszínpadi előadásokon át a fanyarabb hangvételű tragikomédiákig és az egyedi látásmódú, műfaji határokon átívelő produkciókig. A sokszereplős, látványos előadások mellett nagy hangsúlyt kapnak a két- vagy kevés szereplős alkotások, nagy örömünkre improvizációs színházi csapatot is üdvözölhetünk a fesztiválon, és most először két határon túli társulat – a szabadkai és a temesvári – is bemutatkozik Nyíregyházán. A közönség olyan nagy kedvencekkel találkozhat, mint Szente Vajk, Rékasi Károly, Pikali Gerda, Hirtling István, Kaszás Gergő, Kerekes Éva, Gryllus Dorka, Kálid Artúr vagy Tompos Kátya.

A fellépők listáját böngészve talán nem túlzás kijelenteni, hogy az idei zenei kínálat minden eddigi fesztivált túlszárnyal.

Mi is úgy érezzük, hogy ez egy nagyon erős névsor: a nagyszínpadon olyan sztárok adnak koncertet, mint amilyen Geszti Péter, a Parno Graszt & Bohemian Betyars, a Halott Pénz, a Magashegyi Underground vagy a Bagossy Brothers Company, de olyan jól ismert előadókat is hallhat a közönség, mint amilyen a Kelemen Kabátban, Dánielfy Gergő és az Utazók, Hangácsi Márton vagy a Mystery Gang. A világzene sem szorul háttérbe: fellép a Benin Internatio­nal Musical (B.I.M), a franciaországi La Cumbia Chicharra és a Haitiből érkező Wesli. Újdonság, hogy a nagyszínpadon is lesz egy óriási LED-fal, amely fokozhatja a koncertek hangulatát. A Sunshine FM Kisszínpadnak keresztelt Kossuth téri helyszínen többek között iserlohni, szlovákiai, ukrajnai, kanadai és egy szenegáli/német együttes lép fel. A Sunshine FM minden évben a legismertebb hazai sztárok részvételével rendezi meg a születésnapját, ám ez a korábbi években ütközött a VIDOR-ral, és ez megosztotta a közönséget. Szerettük volna ezt elkerülni, ezért augusztus 31-én lesz a Sunshine Kisszínpadon a Total Music Party, ahol a Hősök élő zenés nagykoncertje után Rico & Miss Mood lép fel, az estét a rádió lemezlovasai zárják. A zenei kínálatnál maradva van még egy változás: a VIDOR Kertben 22 órától a helyi klubok és rádiók lemezlovasai tematikus estekkel szórakoztatják a közönséget.

A VIDOR Falu marad a tavalyi helyszínen?

A fesztiválozók visszajelzései alapján ezen nem változtattunk, így a gasztronómiai ínyencségek iránt érdeklődők a standokat és bodegákat a városalapítók szobra köré felállítva találják meg. Ezúttal is lesz szabadtéri mozi: a tavalyi év legsikeresebb filmjeit a koncerteknél is használatos óriás LED-falon nézhetik meg a nézők este 10-től a kisszínpadon, és persze az irodalmi programok sem maradhatnak el: ezek nagy részének a Bencs villa ad otthont, mint ahogy Hajdu Steve stand-up estje is a Sóstói úti villában várja az érdeklődőket, de az V. Nyírségi Limerickíró Bajnokság döntőjét és a Művészasztalt Cserna-Szabó Andrással a MŰvész Stúdióban rendezzük meg.

A népszerű programkavalkád ezúttal is várja a belvárosba érkezőket?

Igen, az érdeklődők késő estig válogathatnak a különféle művészeti ágak gazdag kínálatából, melyek nélkül nem lenne teljes a fesztiváli forgatag. Bábszínházak, utcaszínházak, artisták, pantomimesek, élő szobrok, mutatványosok, tűzzsonglőrök, karikaturisták szórakoztatják az érdeklődőket. A programok döntő többsége Nyíregyházán lesz, de megyeszerte mintegy húsz települést is bevontunk a helyszínek közé. A részletes programokat az ingyenes műsorfüzetben, valamint a www.vidor.eu oldalon találják meg az érdeklődők, akiknek folyamatos tájékoztatását a VIDOR mobilalkalmazás is segíti – ezen megtalálhatják a részletes programokat, és a színházjegyek is elérhetőek a segítségével, a VIDOR app a moriczszinhaz.hu és a vidor.eu felületekről egyaránt letölthető.

SZA


Pénteki programok

Nagyszínpad

19:00 Sári bíró

Krúdy Kamara

19:30 Táncórák

Krúdy Kamara

22:00 Táncórák

Jósa András Múzeum

9:00 Kiállítás

Krúdy Gyula Art Mozi

17:30 Zöld könyv

Belváros

15:00 VIDOR Falu

Belváros

17:50 Sonus

Belváros

22:00 VIDOR kert – Dj Németi

Kossuth tér – Nagyszínpad

17:45 Debora Cattaneo

Kossuth tér – Nagyszínpad

18:20 Debora Cattaneo

Kossuth tér – Nagyszínpad

18:30 Megnyitó ünnepség

Kossuth tér – Nagyszínpad

19:00 Lóci játszik

Kossuth tér – Nagyszínpad

20:30 Best of Geszti

Kossuth tér – Sunshine Kisszínpad

22:00 A nyughatatlan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában