1955-ben rendezték meg először

2019.09.14. 17:13

Megnyílt az Őszi tárlat

A jövőben a Váci Mihály Kulturális Központ ad otthont a megyei seregszemlének.

Színes vonalak, egymásba fonódó nőalakok, robotkoponya, egy gáztűzhelyen álló kotyogós kávéfőző és megannyi benyomás, érzés, gondolat. Megnyitotta kapuit pénteken az Őszi tárlat, aminek az idén a Váci Mihály Kulturális Központ ad otthont.

 

Meg nem értett zsenik

– A kiállítást 1955-ben rendezték meg először Nyíregyházán, s különlegessége, hogy testközelből ismerhetik az érdeklődők a megyei művészeket és alkotásaikat – ismertette dr. Ulrich Attila, s kifejtette: a kortárs művészet minden korszakban extravagáns volt; a közönség vagy megértette vagy nem.

– Már ne keressen senki rubensi idomokat, ám a technika és az emberi képzelet annyit változott az elmúlt időszakban, hogy teret kell engedni azoknak, akik arra áldozzák az idejüket és tehetségüket, hogy alkossanak. Nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a meg nem értett zseni kategóriájába tartozik a legtöbbjük. Az önkormányzat támogatja a helyi kortárs művészeket, ahogy a Plein-Air művésztelepet is egészen a Sóstói Múzeumfalu felújításának megkezdéséig. A skanzen azonban nemrég újranyitott, így a városvezetés ismét segítheti az alkotótelep megszervezését – tette hozzá Nyíregyháza alpolgármestere.

Mészáros Szilárd, a Váci Mihály Kulturális Központ igazgatója köszöntőjében elmondta: büszkék arra, hogy helyszínt biztosíthatnak a megye legnagyobb képzőművészeti kiállításának, aminek a jövőben is a Váci Mihály Kulturális Központ ad majd otthont, lehetőséget teremtve a művészeknek a bemutatkozásra.

– Ahogy mindig, úgy az idén is jó szívvel ajánljuk a nagyközönségnek a szabolcs-szatmár-beregi művészek ebben az esztendőben készített alkotásaiból összeállított tárlatot, amit kezdetben a városi galéria szervezett, majd a seregszemle átkerült a Jósa András Múzeumba, egy évtized után pedig a kulturális központba. A kiállítás azonban nemcsak bemutatkozási lehetőség, pályázat is egyúttal: a nyíregyházi és a megyei önkormányzat is átnyújtja saját elismerését – vette át a szót dr. Rémiás Tibor. A Jósa András Múzeum igazgatója elárulta: az idén kilencven pályamunka érkezett, ebből a zsűri negyvennyolcat választott ki a tárlatra.

– Büszkeséggel tölt el minket, hogy ennyire aktívak a megyei művészek, s reméljük, hogy a szárnyaikat bontogató ifjúság az alkotásokat látva bátrabban nyúl majd a festékhez, agyaghoz, kőhöz, fémhez vagy a fényképezőgéphez.

Inspiráló részletek

A város elismerését Horváth János festőművész kapta, míg a megyei díjat Csutkai Csaba fotóművész vehette át, aki a Kőképek címet viselő háromrészes sorozattal jelentkezett a kiállításra és nevezett a pályázatra.

– A fotók Noszvajon, a barlanglakásokban készültek, ahol mély és inspiráló részleteket örökítettem meg – árulta el a művész.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában