kiállítás

2019.09.11. 07:18

Óriási méretek a falakon

Három ösztöndíjas képzőművész közös tárlata tekinthető meg a Pál Gyula Teremben.

Fotó: Matán

Több éve hagyomány már, hogy Nyíregyháza önkormányzata egy éven keresztül ösztöndíjjal támogat három képzőművészt, akik aztán egy kiállítás keretében be is mutatkoznak.

Augusztus végén nyílt meg a 2018. évi ösztöndíjasok – Balogh Géza festő- és szobrászművész, Boros György fotóművész, Gabulya Márta iparművész – alkotásainak közös tárlata Nyíregyházán a Pál Gyula Teremben.

A kiállítást megtekintette H. Németh Katalin grafikusművész is, aki leírta gondolatait a látott alkotásokról. A kiállítás egyébként október 10-ig tekinthető meg.

„Szokatlan óriás felületeken síkok, találkozó geometrikus elemek, tereket megnyitó utalások láthatóak, másfelől ugyancsak hasonló nagy méretű fotók vannak. Ez tűnik először szembe a látogatóknak, majd a posztamenseken apró, szerkezetes alakzatok”.

Szabadon lengő vásznak

Balogh Géza festő- és szobrászművész óriás akvarelljeinek papíranyagát Olaszországból hozta, és az úgynevezett „szabadon lengő vásznak” mintájára használta – nagyon hatásosan. A témái között szerepelnek téri viszonyok, átjárók, nyomokban azonosítható városi épületek. Egy torony, a Vízügy palotája, egy karosszék oldásként.

Mindezeket felhőkkel, elhagyott negatív felületekkel teszi életszerűvé. A város geometriai szikárságát a színek és osztások oldják. Két fém­plasztikát is kiállított, ezek is építmények.

Boros György fotóművész több nagy méretű fotója úgynevezett „giclée print”. Ezt még kevéssé ismerjük. Két többszörös életnagyságú női portréján a tetovált karok a legszembetűnőbbek.

Egy óriás ananász a növényportrékat képviseli, érdekesek a részletei. Kedvenc témájáról, a Sóstóról is tudósít a tőle megszokott igényességgel és perspektívával.

Gabulya Márta iparművész a feszítés műveletének fázisairól gondolkodott. Ívelt karakterű formáit a füles fémcsavarok fogják össze. Maga az alkatrész samottos anyag. Más helyen ezt porcelánnal ötvözi. Érdekes a többdarabos „szűrő” sorozata, ahol a perforációt áttört, rendezett és szórt betűtömeggel oldotta meg.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában