Levéltári Napok

2019.09.26. 17:44

Új dimenzió nyílik a levéltárak előtt

Az idei helytörténeti pályázat legeredményesebb alkotóit díjazták.

Fotó: Pusztai Sándor

– Ez a rendezvény a levéltár ünnepe: ilyenkor a figyelem az intézményünkre, a tudományos munkánkra és a gyűjteményünkre irányul – mondta a 26. alkalommal megrendezett Nemzetközi Levéltári Napok megnyitóján Kujbusné dr. Mecsei Éva, a megyei levéltár igazgatója és hozzátette: a hétköznapokkal ellentétben ilyenkor sokkal több emberhez eljut, hogy az írott forrásoknak milyen értékük van, amelyek megőrzése közös feladatunk. E gondolatmenethez csatlakozott dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere, aki arról beszélt, hogy a mai világ eltávolodott a hagyományos értelemben vett kutatómunkától, attól, ami 20-25 évvel ezelőtt volt jellemző, ez pedig új utak keresésére ösztönözi a kutatókat is, a változásokhoz és az új generációk igényeihez a közgyűjteményeknek, a kulturális intézményeknek is alkalmazkodni kell – mondta.

Szorosabb szálak

Sörény Edina, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Könyvtári és Levéltári Főosztályának vezetője arra erősített rá, hogy mennyire fontos, hogy a digitalizáció utat törjön a ezen a tudományos területen is, hiszen egyre nagyobb igény van a levéltári iratok elektronikus hozzáférésére.

A hazai levéltárakban nyugvó anyagok csupán egy töredékét teszik ki a magyar kultúrtörténetnek, rengeteg dokumentum a régi Magyarország területén lelhető fel, többek között az ezekhez való hozzáférést is segíti az az együttműködési megállapodás, amit csütörtökön írt alá Mishuk Mykhaylo, a Kárpátaljai Levéltár igazgatója és Kujbusné dr. Mecsei Éva – a dokumentum még szorosabbra fűzi és határon átívelővé teszi a levéltárak szakmai kapcsolatát. A hagyományokhoz hűen a levéltár Pro Archivo-emléklapokkal köszönte meg azok segítségét, akik a megyei levéltár munkáját segítették, vagy iratot ajándékoztak intézménynek, majd kiosztották az idei helytörténeti pályázat alkotói díjait. Dr. Sallai József történész, a zsűri elnöke szerint mind a tizenhárom dolgozat értékfeltáró és értékhordozó, sőt: több pályamunka publikálásra is alkalmas. – Friss diplomás művészettörténészként nagyon szomorúvá tesz, hogy a hazai neobarokk kastélyépítészet egyik legszebb példája lassan elsorvad – ismertette a gávavencsellői Dessewffy-kastélyt bemutató, harmadik helyezést elért munkáját Takács Tekla. – Arra törekedtem, hogy a kastélyról annyi emléket őrizzek meg, amennyi számunkra még elérhető.

Kazup Lilla, a Nyíregyházi Egyetem harmadéves angol-történelem szakos hallgatója a másodiknak járó díjat vehette át a dr. Meskó László alispánról szóló munkájáért. Az első helyezést Néző Istvánnak ítélte a zsűri Puskák és galambok: dr. Halasy Gyula élete című dolgozatáért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában