Szép siker

2019.11.23. 15:22

Baráth Sándor-szobrok a legjobbak között

Idős Kapoli Antal Kossuth-díjas fafaragó, a népművészet mestere emlékére immár 32. alkalommal hirdették meg Budapesten az Országos Faragópályázatot.

A fafaragó nagy tudásáról tanúskodó Bágerező

Megyénk büszkeségére a kiállított pályamunkák közé bekerült Baráth Sándor faszobrász-fafaragó népi iparművész két szobra is. Az egyik a Dürückölő címet kapta, a szobor egy földtömörítőt ábrázol, a másik a Bágerező, ezzel a névvel illették egykor a kérészlárvaszedőket. Az utóbbi mű különleges szakmai kihívást jelentene minden faszobrásznak, hiszen a megjelenített eszköz (a báger) aprólékos kidolgozása egészen speciális tudást kíván meg az alkotótól. A zsűrizett, A kategóriás Bágerezőt Baráth Sándor egy másik, 1976-ban készített szobrával (a Pásztor bojtárral) együtt a Beregi Múzeumnak adományozta, 40 darabra növelve a múzeumnak átadott alkotásai számát.

A fafaragó nagy tudásáról tanúskodó Bágerező

A szobrok – a Szatmár-Beregi Népművészeti és Kézműves Egyesület vándorkiállításáról visszatérő más Baráth Sándor-alkotásokkal együtt – megtekinthetők a Beregi Múzeum kiállításainak helyszínén.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában