Üzenet az utókornak

2019.11.13. 15:27

Ne legyünk csendes szemlélők!

Cinkos, aki néma címmel nyílt kiállítás a Bethlen Gábor Gimnáziumban.

A kiállítás november 22-éig tekinthető meg az iskolában előzetes időpont-egyeztetés után

Fotó: Pusztai Sándor

„…mert vétkesek közt cinkos aki néma” – Babits Mihály 1938-ban, a fasizmus előretörése idején és a második világháború küszöbén megírt Jónás könyve című elbeszélő költeményében egyetlen gondolatban foglalta össze a polgári értelmiség tiltakozását és tehetetlenségét. A magyar líra kiemelkedő alakjának örök érvényű sorát kölcsönözte az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása címéhez. A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnáziumban kedden megnyílt tárlat azt mutatja be, hogyan „fordította el a fejét” a társadalom a holokauszt idején.

Áldozatok és elkövetők

Pécsi Tibor történész, az alapítvány munkatársa és a kiállítás megálmodója a megnyitón elmondta: húsz éve foglalkozik holokausztkutatással, s 2003 óta azon dolgoznak, hogy nagyszüleik múltja ne legyen az unokáik jövője.

– Fellángolnak a viták azon, többek között budapesti emlékhelyek kapcsán, hogy miről kell beszélni a holokauszttal kapcsolatban: az áldozatokról, bemutatva azt a kegyetlenséget, amit velük szemben elkövettek, vagy a megmentőkről. Eközben azonban sokan megfeledkeznek arról a pedagógiai kihívásról, hogy az áldozatok és az elkövetők viszonylag kevesen voltak a csendes többséghez képest. Úgy gondolom, hogy a holokauszttörténet legnagyobb kihívása oktatási, nevelési, pedagógiai szempontból, hogy megértessük: ha valaki nem avatkozik be, nem áll ki az áldozat mellett, akkor nemcsak cinkos, hanem hozzájárul ahhoz, hogy ilyen borzalmak megtörténhessenek. A legfontosabb, hogy bennünk, akik nem vagyunk érintettek egyik oldalról sem, kiépüljön az, hogy soha nem leszünk csendes szemlélők. Ezen a kiállításon azt fogják bemutatni a tárlatvezető diákok, hogy a különböző társadalmi csoportok mit tettek vagy mit és miért nem tettek ebben az ügyben – árulta el Pécsi Tibor.

Üzenet az utókornak

– A jövő nemzedéke emlékezni akar arra, hogy mi történt a múltban. Abban a múltban, amit nagyon sokan el akarnak felejteni vagy le akarnak tagadni. Izrael számára fontos a világ különböző országaiban élő zsidók sorsa, ahogy azokat is elismeri, akik igyekeznek kifejezni és megőrizni a zsidóság iránt érzett szeretetüket és tiszteletüket – mondta köszöntőjében dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja.

– Több olyan időszak is volt az emberiség történetében, amikor a többség elnézett azok felett, akiknek segítségre lett volna szükségük. A kiállítás ezt a csendességet hivatott bemutatni, s arra ösztönöz, hogy aki segíteni akar embertársain, a lelkiismeretére és a bátorságára hagyatkozva tegyen meg mindent, ami az erejéből telik. A történelmet soha nem szabad elfelejteni, hanem le kell vonni a tanulságait – fejtette ki dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: ebben a rohanó, digitális világban arra kell törekednünk, hogy a kiállításhoz hasonló célok és eszközök utat mutassanak az utódainknak, hogy mire felnőnek, és nekik is gyermekeik lesznek, ők is tudjanak valami fontosat továbbadni.

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában