Üzenet az utókornak

2019.11.13. 15:27

Ne legyünk csendes szemlélők!

Cinkos, aki néma címmel nyílt kiállítás a Bethlen Gábor Gimnáziumban.

„…mert vétkesek közt cinkos aki néma” – Babits Mihály 1938-ban, a fasizmus előretörése idején és a második világháború küszöbén megírt Jónás könyve című elbeszélő költeményében egyetlen gondolatban foglalta össze a polgári értelmiség tiltakozását és tehetetlenségét. A magyar líra kiemelkedő alakjának örök érvényű sorát kölcsönözte az Élet Menete Alapítvány vándorkiállítása címéhez. A nyíregyházi Bethlen Gábor Gimnáziumban kedden megnyílt tárlat azt mutatja be, hogyan „fordította el a fejét” a társadalom a holokauszt idején.

Áldozatok és elkövetők

Pécsi Tibor történész, az alapítvány munkatársa és a kiállítás megálmodója a megnyitón elmondta: húsz éve foglalkozik holokausztkutatással, s 2003 óta azon dolgoznak, hogy nagyszüleik múltja ne legyen az unokáik jövője.

– Fellángolnak a viták azon, többek között budapesti emlékhelyek kapcsán, hogy miről kell beszélni a holokauszttal kapcsolatban: az áldozatokról, bemutatva azt a kegyetlenséget, amit velük szemben elkövettek, vagy a megmentőkről. Eközben azonban sokan megfeledkeznek arról a pedagógiai kihívásról, hogy az áldozatok és az elkövetők viszonylag kevesen voltak a csendes többséghez képest. Úgy gondolom, hogy a holokauszttörténet legnagyobb kihívása oktatási, nevelési, pedagógiai szempontból, hogy megértessük: ha valaki nem avatkozik be, nem áll ki az áldozat mellett, akkor nemcsak cinkos, hanem hozzájárul ahhoz, hogy ilyen borzalmak megtörténhessenek. A legfontosabb, hogy bennünk, akik nem vagyunk érintettek egyik oldalról sem, kiépüljön az, hogy soha nem leszünk csendes szemlélők. Ezen a kiállításon azt fogják bemutatni a tárlatvezető diákok, hogy a különböző társadalmi csoportok mit tettek vagy mit és miért nem tettek ebben az ügyben – árulta el Pécsi Tibor.

Üzenet az utókornak

– A jövő nemzedéke emlékezni akar arra, hogy mi történt a múltban. Abban a múltban, amit nagyon sokan el akarnak felejteni vagy le akarnak tagadni. Izrael számára fontos a világ különböző országaiban élő zsidók sorsa, ahogy azokat is elismeri, akik igyekeznek kifejezni és megőrizni a zsidóság iránt érzett szeretetüket és tiszteletüket – mondta köszöntőjében dr. Hunyadi László, Izrael tiszteletbeli konzulja.

– Több olyan időszak is volt az emberiség történetében, amikor a többség elnézett azok felett, akiknek segítségre lett volna szükségük. A kiállítás ezt a csendességet hivatott bemutatni, s arra ösztönöz, hogy aki segíteni akar embertársain, a lelkiismeretére és a bátorságára hagyatkozva tegyen meg mindent, ami az erejéből telik. A történelmet soha nem szabad elfelejteni, hanem le kell vonni a tanulságait – fejtette ki dr. Ulrich Attila. Nyíregyháza alpolgármestere hozzátette: ebben a rohanó, digitális világban arra kell törekednünk, hogy a kiállításhoz hasonló célok és eszközök utat mutassanak az utódainknak, hogy mire felnőnek, és nekik is gyermekeik lesznek, ők is tudjanak valami fontosat továbbadni.

CsA

Ezek is érdekelhetik