Néptánc

2019.11.27. 12:29

Tirpák táncok versenye

A Mandabokori Művelődési Házban gyűltek össze szombaton az első Országos Tirpák Szólótáncverseny résztvevői.

Az ország minden tájáról érkeztek táncosok

Fotó: Sipeki Péter

– Sok éve álmodoztunk már erről a versenyről, mellyel tirpák őseink előtt szeretnénk tisztelegni – mondta el Ágoston Ildikó, a megmérettetést szervező Szabolcs Néptánc Egyesület elnöke. – A táncosok két kategóriában léphettek színpadra, az elsőben tirpák zenére kellett bemutatniuk tudásukat a zsűrinek. A jelentkezőket azzal segítettük, hogy archív anyagokat küldtünk nekik, melyekből felkészülhettek a versenyre. A második kategóriában mindenki azt a táncot rophatta, melyben a legügyesebbnek érzi magát.

Pontos mozdulatok

– Olyan lenyűgöző előadásmódokat kerestünk, melyek láttán úgy érezhetjük, hogy visszarepültünk az időben, a zenekar előtt figurázó fiatalok táncában gyönyörködünk egy bál hevült pillanatában – ismertette a zsűri munkáját Szilágyi Zsolt, a Magyar Táncművészeti Egyetem adjunktusa és a nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium gyakorlati oktatás-vezetője.

– Az elsődleges értékelési szempont a jó előadásmód, de ez nem jöhet létre a megfelelő technikai tudás nélkül. Ha egy mozdulat pontatlan vagy nem jól igazodik a ze­néhez, rontja a produkció ­értékét. Horváth Alex Kristóf és Horváth Barbara Bettina testvérek, mindketten a Szabolcs Néptáncegyüttes színeiben érkeztek a megmérettetésre.

– Másfél hónapig gyakoroltunk, eleinte hetente kétszer, a nagy hajrában pedig már minden nap – mondta el Alex a felkészülésről. – Amikor édesanyánk beíratta a legnagyobb testvérünket egy néptánccsoportba, hamar egyértelmű lett, hogy nekünk is csatlakozni kell, annyira megtetszett a mozgás – tette hozzá Barbara.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában