Mozifilm a záhonyi feltalálóról

2020.01.20. 17:30

Cseppet sem szeppent meg

A feltaláló címmel mozifilm készült a Béres Csepp megalkotójáról, Gáspár Tibor játssza a főszerepet.

Forrás: Pannonia Entertainment

Akiben mély nyomot hagyott és akinek tetszett a záhonyi születésű híres feltalálóról, dr. Béres Józsefről készült, dokumentumokon alapuló tévéfilmsorozat (Cseppben az élet), nehogy azt gondolja: a mozifilm (A feltaláló) ennek a sűrítménye lesz!

Természetesen a sztori hasonló, de egyrészt maradtak ki részek a sorozatból, másrészt pedig eddig nem vetített jeleneteket is lehet látni. Gyöngyössy Bence rendezte a filmet, amely február 6-ától látható az országos mozihálózatban, így Szabolcs-Szatmár-Beregben is.

Az akaratosság ikonja

– Kíváncsi vagyok, hogy milyen lett A feltaláló. Bármennyire is furcsa, én sem láttam még a mozifilmet. Természetesen ismerem a forgatás minden centijét, azonban nem tudom, hogy végül milyen alkotás lett belőle – reagált megkeresésünkre a Jászai Mari-díjas Gáspár Tibor.

A feltaláló – színes, magyar játékfilm

Országos premier: 2020. február 6.

Rendező: Gyöngyössy Bence. Producer: Kabay Barna. Főszereplők: Gáspár Tibor, Huszárik Kata, Székely B. Miklós, Hatházi András, Für Anikó, Seress Zoltán. Forgatókönyv: Petényi Katalin, Gyöngyössy Bence, Kabay Barna, Fonyódi Tibor, Czető Bernát László. Fényképezte: Csukás Sándor. Zene: Csont István, Balázs Ádám. Vágó: Tusor Bálint, Mózes Gyula István. Művészeti konzultáns: Petényi Katalin Jelmez: Breckl János. Gyártásvezető: Cservenyi Tamás, Markó Judit

Cseppet sem szeppent meg, hitelesen alakította dr. Béres Józsefet az életrajzi drámában.

– Csupa jót tudok mondani a forgatókönyvírókról, a rendezőről, az operatőrről, a producerről, akik nagyszerű emberek. Szívüket-lelküket beleadták a forgatásba. Nem volt casting, hanem célirányosan felhívtak. Az Anyám és más futóbolondok a családból című film bemutatóján találták rám. Gimnazista koromban figyelemmel követtem a feltaláló perét, akit mindig nagyra tartottam.

– Komoly kihívásként tekintettem a szerepre, kaszkadőrt sem igényeltem, vidéki ember lévén megtiszteltetésnek vettem a Béres Csepp feltalálójának alakítását. Mindig harcolni kell az igazunkért, így tette ezt Béres József is. Ő vert éket a Kádár-rendszerbe, ő volt az önfegyelem, az akaratosság ikonja. A történet ma is aktuális, hiszen a kreatív elméknek, a más utakat járóknak mindig meg kellett küzdeniük a hatalommal, a hivatalokkal, némelyeknek még a saját családjukkal is, hogy elérjék álmaikat, megvalósítsák céljaikat.

A feltaláló című magyar játékfilm a legendás kutató, dr. Béres József drámai sorsát, a hatalommal vívott küzdelmét mutatja be a hatvanas évek derekától a hetvenes évek közepéig. Izgalmas, érzelmekben gazdag jelenetekben követi nyomon a Béres Csepp születésének történetét, a kutató folyamatos harcát, és objektív látleletet is nyújt a hatvanas–hetvenes évek Magyarországáról, az akkori társadalom egészét átható hazugságokról, intrikákról.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában