Alvégesi Nyugdíjas Egyesület

2020.01.27. 11:47

Csokorba gyűjtötték a közösségbe vágyó időseket

Megyei szinten is példaértékű, amit az „alvégesiek” 35 év alatt letettek az asztalra.

Az ünnepségen a Vidám lányok énekkara és az Alvégesi Népdalkör is műsort adott

Fotó: Dodó Ferenc

Nem múlik el úgy hónap, hogy ne történne valami az immár 35 éve aktívan működő Alvégesi Nyugdíjas Egyesület háza táján. A megyeszékhely egyik legnagyobb múltra visszatekintő közössége klubként kezdte a működését a nyolcvanas évek közepén, a jubileumi ünnepségen az egyik alapító, Jámbor István idézte fel a kezdeteket a megszépült Honvéd utcai kulturális centrumban:

– 1982-ben, amikor ide kerültem, még 3. Kerületi Párt- és Művelődési Háznak hívták ezt a helyet. Volt klubja az ipari, a konzervgyári, a postás dolgozóknak, de olyan, amely a helyi nyugdíjasokat gyűjtötte volna csokorba, nem létezett, ezt a hiányt igyekezett pótolni az Alvégesi klub, melynek tagsága évről évre gyarapodott, hiszen az időseknek óriási igényük volt a közös beszélgetésekre, programokra – idézte fel az egykori klubvezető.

– A kilencvenes években az önkormányzat két nagy közművelődési egységet hozott létre: a Váci Mihály Művelődési Központot és a Lakókörzeti Művelődési Házak Igazgatóságát, utóbbi igazgatójaként számos városrészben koordináltam, segítettem az intézmények, klubközösségek működését, fejlődését – tette hozzá Jámbor István.

Egyesületté alakultak

Az Alvégesi klub mindig is tekintélyes, aktív tagsággal rendelkezett, és több vezetője is volt az évtizedek alatt. Miként arról annak idején lapunk is beszámolt: 2018-tól egyesületként folytatta munkáját a mintegy 90 tagot számláló, népdalkörrel, énekkarral és tánccsoporttal is büszkélkedő nyíregyházi klub Kósa Lászlóné elnökletével.

Mészáros Szilárd, a fenntartó VMKK igazgatója az ünnepségen úgy fogalmazott: nemcsak városi, hanem megyei szinten is példaértékű a közösség munkássága, eredményessége és céltudatos­sága.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában