Alvégesi Nyugdíjas Egyesület

2020.01.27. 11:47

Csokorba gyűjtötték a közösségbe vágyó időseket

Megyei szinten is példaértékű, amit az „alvégesiek” 35 év alatt letettek az asztalra.

Nem múlik el úgy hónap, hogy ne történne valami az immár 35 éve aktívan működő Alvégesi Nyugdíjas Egyesület háza táján. A megyeszékhely egyik legnagyobb múltra visszatekintő közössége klubként kezdte a működését a nyolcvanas évek közepén, a jubileumi ünnepségen az egyik alapító, Jámbor István idézte fel a kezdeteket a megszépült Honvéd utcai kulturális centrumban:

– 1982-ben, amikor ide kerültem, még 3. Kerületi Párt- és Művelődési Háznak hívták ezt a helyet. Volt klubja az ipari, a konzervgyári, a postás dolgozóknak, de olyan, amely a helyi nyugdíjasokat gyűjtötte volna csokorba, nem létezett, ezt a hiányt igyekezett pótolni az Alvégesi klub, melynek tagsága évről évre gyarapodott, hiszen az időseknek óriási igényük volt a közös beszélgetésekre, programokra – idézte fel az egykori klubvezető.

– A kilencvenes években az önkormányzat két nagy közművelődési egységet hozott létre: a Váci Mihály Művelődési Központot és a Lakókörzeti Művelődési Házak Igazgatóságát, utóbbi igazgatójaként számos városrészben koordináltam, segítettem az intézmények, klubközösségek működését, fejlődését – tette hozzá Jámbor István.

Egyesületté alakultak

Az Alvégesi klub mindig is tekintélyes, aktív tagsággal rendelkezett, és több vezetője is volt az évtizedek alatt. Miként arról annak idején lapunk is beszámolt: 2018-tól egyesületként folytatta munkáját a mintegy 90 tagot számláló, népdalkörrel, énekkarral és tánccsoporttal is büszkélkedő nyíregyházi klub Kósa Lászlóné elnökletével.

Mészáros Szilárd, a fenntartó VMKK igazgatója az ünnepségen úgy fogalmazott: nemcsak városi, hanem megyei szinten is példaértékű a közösség munkássága, eredményessége és céltudatos­sága.

PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!