Kiállítás

2020.01.27. 11:26

Megmutatták kincseiket

A kiállítás anyagában száznyolcvan különböző technikával készült tárgy kapott helyet.

Kiállították a helyi művészek alkotásait

Fotó: Győrfi Gergő

Minden évben hagyomány, hogy a magyar kultúra napjának alkalmából összegyűjtik a település amatőr és tehetséges iparművészeinek, kézműveseinek alkotásait, és a Nagykálló kincsei című kiállításon megmutatják az elkészült tárgyakat a nagyközönségnek. Idén sem volt ez másképp: január 22-én, szerdán tizedik alkalommal rendezték meg a tárlatot a Ratkó József Városi Könyvtárban.

Sokan alkottak

– A magyar kultúra napjainkban forradalmi átalakulásokon megy keresztül: a tévében és a világhálón megjelenő, üzleti szempontú tömegkultúra sokszor jelentősen tompítja a választás tudatosságát és az értékválasztás lehetőségét – mondta el a kiállítás megnyitóján Oroszné dr. Nagy Matild, Nagykálló alpolgármestere. – Népművészetünk, irodalmunk, zenei és képzőművészeti hagyományaink, épített örökségeink mind köteleznek minket kulturális értékeink megőrzésére és új értékek teremtésére.

A Nagykállói Népművészeti Egyesület többek között csuhézással, kosárfonással, csipkézéssel, fafaragással, nemezeléssel, gyöngyfűzéssel, hímzéssel készült tárgyakat várt a kiállításra, de festmények és grafikák is helyet kaptak a tárlat anyagában. A harminchat kiállító huszonkét szakágban mutatta meg tehetségét, együtt összesen száznyolcvan különböző alkotást készítettek.

A tárlat megnyitóját a Rózsafa Citeraegyüttes műsora varázsolta ünnepivé, majd az iparművészet iránt érdeklődők Gráf Zsuzsanna szövő előadásán és bemutatóján is részt vehettek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában