Szinyei utódja lenne?

2020.02.19. 10:40

A kezdet a Bagolyvárban

A királyhelmeci cso­dagyerek, Öcsike rajzait és festményeit ha­marosan Kisvárdán állítják ki.

Bánhegyi István András képeit hamarosan a kisvárdai közönség is megismerheti

Fotó: Dodó Ferenc

A tízéves Bánhegyi István András – vagy ahogy a legtöbben becézik, Öcsike – A kezdet című kiállítása hamarosan Kisvárdára érkezik.

A királyhelmeci kisfiú festményeit tavaly láthatta a nyíregyházi közönség, de jól ismerik már képeit, melyekkel Európa több nagyvárosában, Budapest mellett Prágában, Pozsonyban és Kassán is ­bemutatkozott.

A nyíregyházi kiállítás­megnyitó után beszélgettünk a kis Bánhegyi István And­rással. Elárulta: háromévesen kezdett rajzolni, nem sokkal később pedig festeni. Mint ­kiderült, a gyermek intelligenciahányadosa extrém magas, 148, ezért szakemberek tanácsára a szülei iskolába íratták, ahol három hónap alatt végezte el az első osztályt.

Szinyei utódja lenne?

Sokan példaképét, Szinyei Merse Pált ­látják Öcsikében, s nem alaptalanul. Az impresszionista művész Pipacsos mező című képe ihlette a kisfiú azon alkotását is, amit az előző év októberében a Jósa András Múzeumnak adományozott.

– Ha ecset kerül a kezembe, körülöttem megszűnik a világ, és csak arra összpontosítok, hogyan vigyem át az élményt a vászonra. Színesnek és szépnek látom a világot, melegnek, amiből szeretet árad – ezért szeretem megfesteni a naplementét, a tűző sugarakat, a felhőket, a fákat, a hulló leveleket, a virágokat és a réteket.

Szeretem megfesteni az állatokat is, a mesevilág figuráit, a ­harcos pokémonokat és a szelíd hercegnőt, akiből anyám szeretete árad. Amit a kiállításomon láthatnak, az a szívemből fakad, őszinte és gyerekes, csak olyan, mint én vagyok: ez az én kezdetem, az én világom – mondta a nyíregyházi megnyitón a kisfiú.

Öcsike rajzait és festményeit február 28-án, pénteken 14 órától tekintheti meg a ­kisvárdai Bagolyvár közön­sége.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában