Kisvárda

2020.04.16. 08:58

Virtuális tárlaton elevenedik meg a jubiláló város múltja

Szeifried Zoltán festő-grafikus ötven rajza tekinthető meg a művészetek háza közösségi oldalán.

Ötven éve kapott ismét városi rangot Kisvárda. A kerek évfordulóra tervezett programokat azonban el kellett halasztani a járványhelyzet miatt, így Szeifried Zoltán festő-grafikus kiállítását is.

A tárlatról azonban nem kell teljesen lemondanunk: a művész kiválasztott közel félezer alkotásából ötven, a város múltját és meghatározó személyiségeit bemutató grafikát, melyeket szerdán egy virtuális kiállításon tárt a nagyközönség elé a Kisvárdai Várszínház és Művészetek Háza Facebook-oldalán.

Mással nem pótolható

Mint azt a közösségi felületen is írja, ez a megoldás ugyan sokat levon a jubileumi tárlat élvezeti értékéből, azonban előnye is van, méghozzá az, hogy otthonunkba hozza annak anyagát. Szeifried Zoltán „köszöntőjében” hozzáteszi: reményei szerint előbb-utóbb az emberközeli láttatásra és beszélgetésekre is sor kerülhet majd egy hagyományos kiállításmegnyitón, ami nem pótolható mással.

A tárlat különlegessége, hogy a városhoz kötődő, ismert emberek, családok portréi mögött korabeli utcarészleteket, épületeket, életképeket láthatunk. A rajzok így megelevenednek, mesélnek, visszarepítenek minket, szemlélőket egy olyan világba, melyet sokan csupán a történelemkönyvekből, helytörténeti kiadványokból, régi képeslapokról ismerünk.

Bepillantást enged többek között dr. Béres József kutató laboratóriumába, Sipos István cukrászmester üzletébe, Járóka Sándor prímás estéibe és a múltbeli kávéházak magával ragadó miliőjébe, körbenézhetünk a két világháború közötti Kisvárda főterén, de felidézhetjük Bódi László és a Republic 2011-es, a várszínpadon adott koncertjét is...

CsA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában