újraindul az élet

2020.06.07. 13:00

Újra megtelhetnek a múzeumok kiállítóterei

A kulturális intézmények felkészültek a látogatók fogadására.

Fotó: Sipeki Péter

Még néhány hét, és a kulturális intézmények és közgyűjtemények is fellélegezhetnek, legalábbis ez volt kiolvasható a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely szavaiból.

A legtöbben úgy tudják, június 20-ától fogadhatnak vendégeket a múzeumok, mozik, színházak. Persze ehhez az is kell, hogy június 16-án az országgyűlés az általános korlátozó intézkedések feloldásáról döntsön, amire minden esély megvan. Lapunk utánanézett, hogyan készülnek a vendégfogadásra az említett intézmények.

A nyitásra várva szorgoskodnak

– A Jósa András Múzeum és a Kállai Gyűjtemény készen áll a nyitásra – nyilatkozta megkeresésünkre egyöntetűen dr. Rémiás Tibor múzeumigazgató, illetve Dohanics László, a gyűjtemény megbízott vezetője.

Hozzátették: hivatalos értesítést még nem kaptak arról, mikor nyithatják ki kapuikat a látogatók előtt, de már holnap fogadni tudnák a vendégeket, ha arról lenne szó.

Emlékkiállítás készül

– Ahogy arról már április végén hírt adtunk, gyönyörűen felújított épületben, 1200 négyzetméteren tudjuk köszönteni a látogatóinkat, akik már most bőségesen találhatnának kedvükre való érdekességeket a 16 ezer kötetes könyvtárunkban és az állandó Kállay-kiállításunkon.

A reprezentatív gyűjteményt immár teljes terjedelmében az érdeklődők elé tárhatjuk, amelynek része a gazdag érdemrend- és kitüntetésgyűjtemény, a ránk maradt öltözetek, fényképfelvételek és dokumentumok.

Mivel Kállay Kristóf szentszéki nagykövet, illetve a máltai lovagrend tagja is volt, az utóbbihoz köthető tevékenységének az emlékei külön teret kaptak.

Elhelyeztünk a kiállítás részeként egy modern, interaktív pultot, aminek a használata során a háromdimenziós, elforgatható képek mellé bőséges magyarázó szöveganyag is társul.

Június 20-áig még marad időnk egy emlékkiállítás berendezésére is. Dr. Kállay Rudolf halálának 100. évfordulóját ünnepeljük ezzel a tárlattal, ami méltó tisztelgés lesz a ház építtetője, a város Erzsébet Közkórházának egykori igazgatója előtt – tudatta Dohanics László.

Újdonságok a nyitásra

Egyelőre Molnár Sándor, a Vay Ádám Múzeum igazgatója sem tudja, mikor nyithat az intézmény, de már nagyon várják, hogy újra fogadhassák a látogatókat, és ezért minden szükséges óvintézkedést megtesznek.

– A központunk, a Magyar Nemzeti Múzeum nagy hangsúlyt fektet a biztonságra, a bejáratnál automata kézfertőtlenítőt helyezünk ki, azt azonban még nem tudni, a szájmaszk viselése kötelező lesz-e a múzeum területén – említette a múzeumigazgató, azt is hozzátéve, hogy a szükséges védőtávolság mértéke is a későbbiekben tisztázódik, de alkalmazkodnak majd a rendeletben foglaltakhoz.

A Vay Ádám Muzeális Gyűjtemény állandó kiállítását már jól ismerik a látogatók, de az intézmény további csemegékkel is készül.

– A művésztelepeink munkáiból készítünk egy válogatást, hiszen Vaján húsz éve működik az alkotótábor, 14 éve a vajai Őszi Art Művésztelep, és tavaly ötödik alkalommal rendeztük meg a Honvéd Művésztelepet.

Az elkészült munkákból áll majd az időszaki kiállítás anyaga, főként festményekből és grafikákból, továbbá néhány rézkarc is megtekinthető lesz a tárlaton – avatott be a készülő új tárlat részleteibe az igazgató, miközben azt is megtudtuk, hogy interneten és telefonon nagyon sokan érdeklődnek, mikor nyitnak újra. A múzeum melletti parkban is sokan megfordulnak, tehát ha lassan is, de élénkül a turizmus.

A film is pereg hamarosan

S mivel az elmúlt időszakban a filmrajongóknak is nélkülözniük kellett a moziélményt, a filmszínházakról sem feledkezhetünk meg. A tervek szerint a megye egyetlen művészmozija, a Krúdy Gyula Art Mozi is hamarosan újraindíthatja a vetítéseket.

– Már mi is nagyon várjuk, hogy újra fogadhassunk látogatókat filmszínházunk nézőterén – fogadta megkeresésünket Kuhár Klára, a Váci Mihály Kulturális Központ közművelődési szakembere és hozzátette: a nyitás időpontja még számukra is kérdéses, de amint kiderül, mikor indulhat újra az élet a moziban, azonnal tudatják a közönséggel.

MJ, MI, NA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában