Manapság csak pusztul

2020.08.06. 12:26

Kastély állt, most kőhalom

A gávavencsellői önkormányzat szeretné visszakapni az épületet.

A történelemben sétálunk Berecz Jánossal, Gávavencsellő polgármesterével. Az épületet a Dessewffy család megbízásából a 18. század második felében emelték, majd 1898-ban nyerte el jelenlegi formáját. Illetve jelen állapotában formátlanságát.

Mozi, étkező, diszkó

– A II. világháború után a kastély sok funkciót ellátott – mondja Berecz János. – Volt itt mozi, iskolai étkező, majd a rendszerváltás után diszkó. Később az önkormányzat anyagi nehézségei miatt potom pénzért értékesítette a patinás építményt az ősfás parkkal együtt. Manapság pedig csak pusztul.

Kilátások

Végigsétálunk a kastélyon, amelynek már a padlóját is felszedték. Az erkélyen megállva gyönyörködünk a parkban, mert az épületben sajnos nem lehet.

– Itt van a közelünkben a János-tó, a mesterséges tó kapcsolódik a Tiszához, jó lenne a tavon egy olyan kikötőt építeni, amely lehetővé tenné a kirándulóhajók kikötését. De a turisták csak akkor jönnek, ha látnivalót is tudunk nekik kínálni. Ezért szeretnénk valahogy visszaszerezni a Dessewffyek egykori birtokát, de annyi pénze nincs az önkormányzatnak. Ha mégis megkapnánk, pályázhatnánk a felújításra. Tárgyalásban vagyunk a Mandala Dalszínházzal, amely pályázni szeretne egy szabadtéri színpadra, ami a kastély oldalában lenne. Ha ezek a tervek és elképzelések összesimulnak, az hatalmas lökést adna Gávavencsellőnek. A turistáknak ismét lenne miért eljönni a településünkre, és az épület is visszakaphatná egykori pompáját. Sajnos ez még csak a jövő zenéje – jegyezte meg a polgármester.

JG

Ezek is érdekelhetik