Kiállítás

2020.08.02. 20:00

Sugárzik belőlük az egyéniség

A nyíregyházi keramikus testvérpárt főként a hétköznapi élet témái ihlették meg.

Két új időszaki kiállítással várja a látogatókat a Jósa András Múzeum. A tárlatok pénteki megnyitóján dr. Rémiás Tibor elmondta: mindig megtisztelő, ha a múzeum magángyűjtőkkel dolgozhat együtt. Kerekes Balázs egy Nyíregyházáról indult, s mára már világszerte ismert testvérpár, Komlós Miklós és István kerámiáinak gyűjtője, kollekcióját pedig teljes egészében az intézmény rendelkezésére bocsátotta, hogy a nagyközönség is megcsodálhassa a Nyíri agyagból indult – A világhírű Komlós-kiállítás című tárlaton.

– Gyermekkoromban a Madách utcán laktunk, ahol a szomszédok időnként összejártak. Az egyik baráti család barnára polírozott szekrényén, kis csipketerítőkön állt néhány szobrocska, melyekről most már tudom, hogy közük volt Komlósékhoz – elevenítette fel bevezetőjében dr. habil. Szepessy Béla grafikusművész.

Örökölte az első darabokat

– Amikor az ember végignéz Kerekes Balázs gyűjteményén, azonnal megragadja a kor, az 1930-as évek hangulata. Hogy honnan ismerős a szín-, forma-, néha groteszkbe hajló mesevilág? A magyar plakátművészek munkáinak stílusa, jellegzetessége, színhasználata köszön vissza ezekről a figurákról. Hogy miért lett a Komlós testvérpár világhírű? Azért, mert ha találkozunk a kerámiáikkal, azonnal tudjuk, hogy ők készítették, hiszen van stílusuk, sugárzik belőlük az egyéniség. Foglalkoznunk kell velük, mert közvetítenek számunkra egy értékrendet, a harmincas, negyvenes évek életérzését, amit Márai vagy Herczeg regényeiből ismerhetünk meg. A kiállítás ráirányítja a figyelmet arra, hogy Nyíregyházának vannak világraszóló értékei – hangsúlyozta a grafikusművész.

A gyűjtemény folyamatosan bővül, jelenleg 190 Komlós-kerámiát számlál, melyek mindegyikét megtekintheti a múzeum közönsége.

– Apai és anyai nagyszüleimtől örököltem egyet-egyet, ezek voltak a kollekció első darabjai. Úgy éreztem, folytatnom kell, és bár kezdetben voltak nehézségek, melyekkel meg kellett birkóznom, ahogy egyre inkább belemerültem a kutatásba, úgy bővült a gyűjteményem is – árulta el Kerekes Balázs, aki mára már leginkább a korai alkotásokat és a különlegességeket keresi.

Mohácsi Endre, a múzeum történeti osztályának vezetője és a kiállítás kurátora röviden ismertette a keramikus fivérek életútját. Komlós Miklós és István karrierje 1931-ben a Szabolcsvármegyei Benczúr Kör szárnyai alatt indult el Nyíregyházán. Tanáruk Spányi Géza orvos és országosan elismert keramikusművész volt.

Komlósékat főként a hétköznapi élet témái ihlették meg, szívesen ábrázoltak népi karaktereket, de a polgári élet mindennapjait is megőrizték art deco stílusú kisplasztikáikban. A testvérek 1935-től már a fővárosban éltek és alkottak, munkáikra külföldön is felfigyeltek, aminek hatására szép számmal kaptak megrendeléseket még Japánból is.

Töredékekből műtárgy

Szintén pénteken nyílt meg a Restaurátorok tevékenysége című kiállítás.

– A két plakátsor egyike a Jósa András Múzeumra koncentrál, bemutatja többek között a restaurátorok különböző nemzedékeit. A múzeum közönsége megismerheti azokat a szakembereket, akik látható kiállítási tárgyakat varázsoltak és varázsolnak ma is a föld alól és egyéb helyekről előkerült töredékekből, leletekből – ismertette dr. habil. Szepessy Béla, a Nyíregyházi Egyetem Vizuális Kultúra Intézetének igazgatója.

A tárlat bemutatja továbbá egy-egy gyönyörű műtárgy restaurálásának folyamatát, legyen az papír, üveg, kerámia, fa, fém vagy textil alapanyagú.

CsA

Ezek is érdekelhetik