Tárlat

2020.09.23. 10:45

Megnyílt az idei Őszi tárlat

A város díját Székhelyi Edith, a megyéét pedig Zsadányi Zsolt vehette át.

Baracsi Endre és Zsadányi Zsolt a kiállítás megnyitóján

Fotó: Pusztai Sándor

Nyíregyháza. A megyében élő képző- és iparművészek munkáiból nyílt kiállítás hétfőn a Váci Mihály Kulturális Központban. A megnyitón dr. Rémiás Tibor, a Jósa András Múzeum igazgatója elmondta: a tárlatra hatvanöt pályamunka érkezett, melyekből a zsűri döntése nyomán végül negyvennégyet mutattak be. Ezeknek meghatározó része festmény és grafika, illetve a rangos művészek mellett fiatal tehetségeket is megismerhet a közönség.

Átadta az elismeréseket

– Történelme során az emberiség sokszor megélt már olyan helyzeteket, melyek kizökkentették a megszokott rutinból. Akkor cselekszünk helyesen, ha betartjuk a szabályokat, de nem húzódunk vissza, hanem megpróbáljuk a lehető legteljesebb életet élni. A kultúra bemutatja napjaink új irányvonalait, megtanít a szépség szeretetére, ez pedig nem lehet csak digitális: a műalkotásokat akkor élvezhetjük igazán, ha a saját szemünkkel látjuk – emelte ki dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

Az Őszi tárlat megnyitóján hagyományosan átadták a város és a megye díjait is: az előbbit Székhelyi Edith festőművész kapta Lélekdobozok című műveiért, míg az utóbbit Zsadányi Zsolt festő-grafikus vehette át Nyíregyházáról készített alkotásaiért. A díjakat dr. ­Ulrich Attila és Baracsi Endre, a megyei közgyűlés alelnöke adta át.

– Egyre érzékenyebben reagálok mások és a saját lélekállapotomra is – mondta el festményeiről Székhelyi Edith. – Mindenki átél nagyon sok boldog pillanatot és bánatot is. Azt gondolom, hogy a Lélekdobozok nem rólam szól feltétlenül, bár mivel én festettem, a lelkem kis darabkái is benne vannak.

– Tavaly felkért a Városi Galéria, hogy készítsek egy kiállítást a Pál Gyula Terembe. Teljesen mást akartam alkotni, mint eddig, és egy kicsit eltávolodni a színektől – mesélte Zsadányi Zsolt. – Gondolkoztam, hogy mi legyen a témám, és mivel korábban már csináltam egy akvarellsorozatot Nyíregyházáról, úgy gondoltam, hogy ismét a városról alkotok képeket: feldolgozom az építészeti örökségeket tussal és ecsettel, hármat el is készítettem. Aztán tavaly ősszel Japánba utaztam és az ott inspirálta műveimre koncentráltam, a három Nyíregyházáról készített alkotást pedig végül az Őszi tárlatra adtam be.

A kiállítást október 20-áig tekinthetik meg az érdeklődők.

VNA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában