levéltári napok

2020.09.23. 16:40

Sorsok és életek Trianon árnyékában

A megyei levéltár a Facebook-oldalán közvetíti az előadásokat, amik később is elérhetők lesznek a felületen.

Forrás: A Magyar Honvédség archívuma

Online rendezik meg az idei levéltári napokat szeptember 24-én, csütörtökön 13 és 17 óra között.

Menekültek, vagonlakók

A virtuális közönséget Kujbusné dr. Mecsei Éva üdvözli, majd a köszöntők, a Pro Archivo emléklappal kitüntetett Szabó Piroska bemutatkozása és a helytörténeti pályázat eredményhirdetése után 14 órakor kezdődnek az előadások, melyek témája a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulója.

Dr. habil. Zsoldos Ildikó, a Nyíregyházi Egyetem intézetvezető egyetemi docense Trianon következményei Vécsey László ungszennai uradalmában címmel tart előadást, őt követi dr. Bene János, a Jósa András Múzeum címzetes igazgatója, aki egy Károlyi gróf sorsáról értekezik Trianon árnyékában.

Dancs György, a Kárpátaljai II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola tanárának „Csak a kötelezettségekben lehet köztünk különbség…” Báró Perényi Zsigmond – egy főnemesi család sarjának politikai pályafutása az első világháborút követően című előadása után Katona Csaba, az MTA BTK Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa naplókon és emlékiratokon keresztül mutatja be a békeszerződés utáni összeomlást. Az előadók sorát Szemán László zárja, a megyei levéltár levéltárosa Trianon sorsüldözöttjeiről, az 1920-as nyíregyházi menekültekről és vagonlakókról fog beszélni.

Könyvbemutató

Az online rendezvény a „Trianon arcai. Naplók, visszaemlékezések, levelek” című, 2018-ban megjelent könyv bemutatójával ér véget. A kötetről dr. Schmidt Anikó szerkesztő és dr. Balogh János Mátyás, az MNL Országos Levéltárának főlevéltárosa osztja meg gondolatait.

Az előadásokat a megyei levéltár Facebook-oldalán később is megtekinthetik az érdeklődők.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában