Nyíregyháza

2020.12.28. 07:00

Mindkét pályaművét díjazták

A Müpa Zeneműpályázatára Szentpáli Roland két művet írt, s mind a kettő elnyerte a zsűri tetszését.

SzA

Szentpáli Roland | Fotó: Szecsődi Balázs

Tizenötödik, jubileumi évada alkalmából a Müpa nyáron zeneműpályázatot hirdetett, ami széles műfaji spektruma és tizennégy pályázati kategóriája miatt is egyedülállónak számít. Az alkotók 126 alkotást az egyfordulós műfaji kategóriákban, 132 zeneművet pedig a kétfordulós kategóriákban küldtek be, ezek közül a napokban 48 zeneszerző 54 művét díjazta a hazai előadó-művészeti élet meghatározó tagjaiból álló zsűri.

Kantáta és balett

A zenészek többek között szóló- és kamarazenei, elektroakusztikus, kamarazenekari, szimfonikus, gyermek- és ifjúsági kamaraopera, kísérőzene, kórusmű, illetve új magyar musical és rockopera kategóriákban nevezhettek, és csak olyan műveket küldhettek be, amelyeket korábban még részleteiben sem mutattak be sehol.

Szentpáli Roland | Fotó: Szecsődi Balázs

A nyíregyházi származású tubaművész, zeneszerző, Szentpáli Roland két kategóriában – vokálszimfonikus művek és táncetűd kísérőzene – indult, s végül mindkét művét díjazta a szakmai grémium.

– A vokálszimfonikus mű egy kantáta, amit Berzsenyi Dániel Magyarokhoz című szerzeményére írtam, és aminek van már előzménye: korábban ugyanis egy nyíregyházi amatőr zenekar felkérésére írtam erre a szövegre egy kantátát. Ezt azonban nemrégiben teljesen újraírtam, mert zeneszerző szakra felvételiztem a Zeneakadémián, és ahhoz, hogy ezt beadhassam, ezekre a változtatásokra szükség volt. A pályázat ebből a szempontból a lehető legjobbkor jött, mert ez a mű megfelelt a kritériumoknak, és szerencsére a zsűri tetszését is elnyerte.

– A másik pályaművem egy ba­lett, amelynek vázlatos elemei voltak meg korábban, és amit Aesopus 3-4 soros tanmeséjére írtam – mondta Szentpáli Roland, aki nagyon jó kezdeményezésnek tartja a Müpa pályázatát.

– Nekünk, zeneszerzőknek ez egy hatalmas lehetőség. Egyrészt azért, mert az alkotások minőségi rostán esnek át, a szakmai zsűri döntése pedig mindenki számára útmutatást ad, és a pályázat azért is rendkívül fontos, mert a nyertes műveket a Müpa a saját produkciójaként mutatja be, így azok a nagyközönség elé kerülnek – az érdeklődők várhatóan a 2021/22-es vagy az azutáni évadban hallhatják az alkotásokat.

Javaslatok, visszajelzések

Eötvös Péter zeneszerző, a szakmai testület tagja a pályaművekkel kapcsolatban azt mondta, a műfaji szabadság mellett az is nagy segítséget jelentett a zeneszerzőknek, hogy a számos kategóriát érintő előzetes beadási fordulónak köszönhetően a pályázaton részt vevők javaslatokat kaphattak a zsűritől a folyamatban lévő munkájukkal kapcsolatban. Az előzetes visszajelzést is magában foglaló értékelési metódus hozzájárult a magasabb szakmai színvonalú művek létrejöttéhez.

Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a pályázat szakmai testületének tagja úgy fogalmazott: fontos cél, hogy a közönség gyakrabban hallhasson kortárs magyar zenét, és a Müpa Zeneműpályázatának legjobb művei a koncertélet részévé váljanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában