Megyei értéktár

2021.02.24. 10:56

Az első magyar űrhajós

Csak órákkal a kilövés előtt dőlt el, hogy ki száll fel az űrhajóval.

KM

Farkas Bertalan

Forrás: metropol.hu

Sorozatunkban bemutatjuk azokat a kincseket, amiket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság felvett a megyei értékek gyűjteményébe. Megyénkhez kötődik az első magyar kutató űrhajós, így természetesen az ő életműve is ott található a megyei értékek között.

A sportreptéren kezdődött

Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós Gyulaházán született 1949-ben. Kisvárdán, a Bessenyei György Gimnáziumban érettségizett. A repülésbe a nyíregyházi sportreptéren kóstolt bele, s repülőtiszti főiskolára jelentkezett: 1967–69-ig a szolnoki Kilián György Repülő Műszaki Főiskolán, 1970–71-ben a Szovjet Repülő Műszaki Főiskolán tanult, majd 1972-től lett a légierő tisztje. 1976-tól első osztályú vadászrepülő – olvasható a megyei értéktár honlapján. A Szovjetunió 1976-ban ajánlotta fel, hogy repülhetnek más országok űrhajósai is. A magyarok által küldeni szándékozott űrhajóst 1977 májusától kezdték kiválogatni a vadászpilóták közül Kecskeméten a Repülőorvosi Kutató és Vizsgáló Intézetben. A vizsgálatok eredményeképpen négy pilótát választottak ki, akik közül ketten (Farkas Bertalan és Magyari Béla) a Gagarin Űrhajós Kiképző Központban végezték a további felkészülést szovjet kollégáikkal együtt. Csak órákkal a kilövés előtt dőlt el, hogy Farkas Bertalan és Magyari Béla közül melyikük utazik a világűrbe. 1980. május 26-án, magyar idő szerint 20 óra 20 perckor indult az űrbe a Szojuz–36 űrhajóval három szovjet űrhajóssal nyolc napra.

Katonai attasé Amerikában

Az űrrepülést követően megkapta a Magyar Népköztársaság Hőse és a Magyar Népköztársaság Űrhajósa kitüntetést. Szkafandere a Hadtörténeti Múzeumban látható. 1986-ban elvégezte a Budapesti Műszaki Egyetem Közlekedésmérnöki Karát, s még attól az évtől a Magyar Tudományos Akadémia Interkozmosz Tanácsának kutatócsoportjában dolgozott vezetőségi tagként. 1995-ben dandártábornokká léptették elő a Magyar Honvédség repülőszemlélő-helyettese beosztásban, 1996–1997-ben katonai attasé volt az Egyesült Államokban. Tagja a Nemzetközi Űrhajós Szövetség intézőbizottságának, 1997 óta nyugállományú dandártábornok. Büszkén vállalja, hogy megyénkből származik. Az első magyar űrhajóst a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés 2010-ben Pro Comitatu kitüntető díjban részesítette.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában