Nyíregyháza

2021.02.27. 11:30

Életünk részévé vált kincseink

Bárki élhet javaslattal azzal kapcsolatban, mi kerüljön be a nyíregyházi értéktárba.

KM

A 4 for Dance eredményei és koncepciója is bekerült a nyíregyházi értéktárba | Fotó: az együttes archívuma

Ugyan személyesen még nem találkozhatunk, a megyei könyvtár lehetővé teszi, hogy otthonunk kényelméből csatlakozhassunk az intézmény online programjaihoz, előadásaihoz. Többek között a kanapén ülve ismerkedhetünk meg a napokban a Nyíregyházi Települési Értéktár Bizottság munkájával és a megyeszékhely értékeivel is.

– A bizottság 2013-ban alakult, legfontosabb feladata, hogy összegyűjtse és koordinálja a lakosságtól, különböző szervezetektől beérkező ajánlásokat, és döntsön, mely nemzeti kincsek kerüljenek be az értéktárba. Ahogy honlapunkon is részletesen leírjuk, bárki nyújthat be javaslatot – amire folyamatosan biztatjuk az embereket –, a bizottságnak pedig 90 napja van, hogy döntsön a felvételről – mondta elöljáróban Tomasovszki Anita, s hozzátette: nyolc kategóriában összesen ötven nyíregyházi érték került be 2014 óta a helyi értéktárba. A bizottság elnöke ezek közül emelt ki néhányat.

Az országban elsőként

– A Nyíregyházát körülölelő bokortanyák egész Magyarországon egyedülállóak, ilyen településszerkezettel ma már alig találkozhatunk. Többnyire egy központi tér, a tanyaköze köré szerveződtek. Az Értékes esték programsorozat látogatói korábban egy buszos kirándulás során megismerhették ezeknek a bokortanyáknak a történetét és élővilágát. Ha a megyeszékhely értékeiről beszélünk, fontos kiemelnünk Bessenyei György szobrát, az evangélikus nagytemplomot, a Sóstói Múzeumfalut, a Hősök temetőjét és az állatparkot is.

– Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy a városban számos kiemelkedő személyiség élt és él, az ő tevékenységük is bekerült az értéktárba, így Krúdy Gyula, Váci Mihály irodalmi munkássága, de nem feledkezhetünk meg dr. Eisert Árpád szívsebészről sem. A 110 éve született orvos 1947-ben került a nyíregyházi kórházba. Nagy hasi műtétek sorát végezte el, munkájának köszönhetően fejlődött az epesebészet, 1950-ben Közép-Európában és hazánkban először operált coarctatio aortaet (veleszületett nagyérfejlődési rendellenesség) egy 31 éves betegen.

A 4 for Dance eredményei és koncepciója is bekerült a nyíregyházi értéktárba | Fotó: az együttes archívuma

– A megyeszékhely sok kiváló együttesnek ad otthont, ilyen egyebek mellett a Cantemus kórus, a Szabolcs és a Nyírség néptáncegyüttes, de a 4 for Dance eredményei és koncepciója is bekerült a ­települési értéktárba. Utóbbi formáció 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy egyedülálló stílust létrehozva a magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegye még izgalmasabbá. A csapat bejárta a világot, és számos elismeréssel, díjjal tért haza – ismertette a bizottság elnöke.

Egyedülálló vívórendszer

Tomasovszki Anita a növényi ritkaságok gyűjteményét, a Nyíregyházi Egyetem botanikus kertjét is kiemelkedő értékeink közé sorolja. A kert 2002-ben vette fel dr. Tuzson János botanikus, akadémikus nevét. Ő volt az a tudós, aki a Bátorliget környéki értékes területek felfedezésével kiemelte a Nyírséget a többi tájegység közül, s megyénket európai hírűvé tette. A botanikus kert folyamatosan fejlődik, ma már több mint 3500 növényfajnak ad otthont.

A magyar szablyavívás és a Borsody-vívórendszer ma már hungarikum.

– A szablya nemzeti kincsünk, forgatásának ismerete pedig a kultúránk része. Olyan harci technika, amit már honfoglaló őseink eredményesen alkalmaztak, hírnevét pedig a későbbi korokban a huszárság tovább öregbítette. Borsody László kora meghatározó vívómestere volt, aki egy világos, logikus, jól felépített, a világon egyedülálló vívórendszert alkotott meg. A nyíregyházi Simonyi Óbester Magyar Szablyavívó Iskola azzal a céllal jött létre, hogy nemzeti értékünket megőrizze, továbbadja, és lehetőséget adjon a történelmi kardforgatás, a katonai szablyavívás kipróbálására, elsajátítására.

– A megyei levéltár, a Jósa András Múzeum, a Szent Atanáz Görögkatolikus Hittudományi Főiskola régi kézirat- és nyomtatvány-, valamint a megyei könyvtár helyismereti gyűjteménye számtalan ritkaságot őriz és gondoz. Emellett gyönyörű templomaink, épületeink vannak a városban, ezeket érdemes személyesen is megnézni és történetüket megismerni – mutatott rá a szakember.

A teljes előadást a megyei könyvtár YouTube-csatornáján tekinthetik meg az érdeklődők.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában