Növényvédelem

2021.05.30. 13:01

Korszakos rendszert épített ki

Dr. Nagy Bálintról, a hazai növényvédelem atyjáról emlékeztek meg szülőfalujában.

KM

Sipos Tibor, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának vezetője méltatta Gacsály tudós szülöttje, dr. Nagy Bálint eredményekben gazdag életútját

Forrás: A szerző

A gacsályi születésű dr. Nagy Bálintról, a hazai növényvédelmi szakigazgatás megteremtőjéről, a kiváló tudósról, tanárról emléktáblájának koszorúzásával emlékeztek meg halálának hatodik évfordulóján a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztályának munkatársai.

Nagy Bálint Gacsályon született egyszerű parasztcsalád gyermekeként. Szerény körülmények között nőtt fel. Már hatéves korától kivette a részét a munkából, gondozta az állatokat, később tanulmányai mellett gazdálkodott édesanyjával. Iskoláit szülőfalujában, majd az Eszterházy Kertészeti Középiskolában, később a harkovi Dokucsájev Mezőgazdasági Egyetem Növényvédelmi Fakultásán végezte. Kitüntetéses diplomával növényvédelmi szakos agrármérnökként tért haza 1955 nyarán.

Mintául szolgált

Ezzel a végzettségével ő lett Magyarországon az első növényvédelmi szakképesítésű agrármérnök, mivel hazánkban ilyen képzés akkor még nem volt. Neki köszönhető, hogy Magyarországon a növényvédelem államilag elismert szakma lett. Megvalósult az államilag szervezett növényvédelmi szakoktatás teljes spektruma. A szűkebb pátriájához, Szatmárhoz ezer szállal kötődő szakember 1959-től a Földművelésügyi Minisztérium Növényvédelmi Szolgálatának igazgatója, majd a Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Minisztérium Növényvédelmi és Agrokémiai Főosztályának vezetője volt huszonnégy éven át. Kiépítette a növényvédelmi és talajtani állomáshálózatot, amely a világon akkor egyedülállónak számított és több ország számára szolgált mintaként saját hálózatuk létrehozásában.

Az ő kezdeményezésére és vezetésével indult el a hazai szántóföldi permetezőgép-gyártás. Fontosnak tartotta, hogy minden gazdálkodó megfelelő műszaki állapotú permetezőgéppel rendelkezzen.

Betiltatott DDT

Ma is példaértékű az, ahogy dr. Nagy Bálint határozottan kiállt a túlzott, a termőtalajt romboló műtrágyahasználat ellen. Minden nyilatkozatában felhívta a figyelmet a talaj egészsége és termőképessége megőrzésének fontosságára. Az ő nevéhez fűződik, hogy a világon elsőként hazánkban tiltották be az erősen mérgező és az emberre különösen veszélyes DDT hatóanyagú rovarölő szerek használatát, ezzel hatalmas lépést téve a magyar élelmiszer-biztonság megteremtéséért.

Bírálta, majd teljesen szembefordult a tekintélyuralmi hatalommal, ezért 1983-ban politikai okból lemondatták főosztályvezetői posztjáról. Munkásságát a rendszerváltást követően több szakmai díjjal ismerték el (Eötvös Loránd-díj, Georgikon-emlék­érem, Márton József-díj).

Dr. Nagy Bálint hat éve, életének 85. évében hunyt el. Emlékét őrzi a 2018-ban a fővárosban, a Nébih Növény-, Talaj- és Agrárkörnyezet-védelmi Igazgatósága Budaörsi úti épületénél felállított mellszobra, valamint szülőfaluja általános iskolájában elhelyezett emléktáblája.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában