Vaja

2021.07.07. 20:58

A magyar néplélek megszólaltatója

Ismét messzire viszi a tárogató hangja a magyar kultúra jó hírét a vajai világtalálkozóról.

MJ

Fotó: DODO FERENC

Kuruc felhívójellel, ajnározó énekkel, és Kodály Zoltán Hívogatójának megszólaltatásával – a már megszokott vidám hangulatban – szerdán megkezdődött Vaján a négy tartalmas szakmai napot, és utána sok-sok tájolást, hangversenyt ígérő 6. Tárogató Világtalálkozó. A

rendezvénynek ezúttal nem a város református temploma, hanem a művelődési háza adott otthont a Rákóczi Tárogató Egyesület szervezésében, azon belül is a találkozók „motorjaként” közismert egyesületi elnök, Nagy Csaba és felesége fáradtságot nem ismerő munkájának köszönhetően.

A „lehetetlent” is vállalták

Az ország tárogatósait is összefogó civil szervezet az immár közel 30 esztendős munkálkodásával, no meg a 23 országos-, 5 világtalálkozó megszervezésével Vaját méltán országos és nemzetközi tárogatós központtá varázsolta, ahová, mindig örömmel látogatnak el a hangszeresek, akár a világ legtávolabbi pontjáról is.

Ezúttal sem történt másképpen, hiszen a történelmi Magyarország elszakított területeiről érkezetteken kívül norvég, svájci, amerikai, két francia, két német, és egy szerb tárogatós is igyekezett mindent elkövetni – pandémia ide vagy oda –, hogy a karanténba zárást lehetőleg kikerülve részt vehessen a különleges eseményen. A járvány miatt persze sokan nem lehettek jelen, és aki tehette, videóüzenet formájában vagy levélben köszöntötte a szerencsés résztvevőket.

Ahogy azt már megszokhattuk, ünnepi köszöntők és válogatott zenei betétek tarkították a tartalmas megnyitó eseményt, így azok is remek ízelítőt kaphattak a tárogatómuzsika sokszínűségéből, akik nem kísérhetik minden állomására a fellépőket. Arról sem feledkeztek meg, hogy fejet hajtsanak az előző, 2015-ben megszervezett világtalálkozó óta elhunyt művésztársakról.

A rendezvény folyamán többször is utaltak rá a szónokok, hogy a tárogató évszázadokon át volt kísérője a magyar történelemnek, a honfoglaló magyaroktól a Rákóczi-féle szabadságharcon át egészen napjainkig, és a vigasság, majd a harcok ma már hungarikumnak számító hangszereként jelképe lett mindannak, ami nemzeti.

Legyünk büszkék a kultúránkra!

Ezt a magyar hangszert és hangot minél több helyre el kell vinnünk a világban, hiszen támogatókra és barátokra akkor lelhetünk, ha megismernek, megértenek, és megszeretnek bennünket.

– Soha ne felejtsék Debussy örök érvényű mondását: „A zene ott kezdődik, ahol a szó hatalma véget ér – fogalmazta meg üzenetét Kövér László házelnök nevében is dr. Latorcai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke köszöntőjében.

V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos mindehhez azt tette hozzá, hogy mi magyarok büszkék lehetünk arra, hogy egyedi és különleges népi hangszereink egész sorát vonultatjuk fel, és a tárogató kimondottan alkalmas a magyar néplélek bemutatására.

Morus Szent Tamással vallom, hogy a hagyomány nem a hamu őrzése, hanem a láng továbbadása, és köszönet mindazoknak, akik ezt a lángot most továbbadják

– hangsúlyozta a miniszteri biztos.

Őt követve a térség országgyűlési képviselője, Kovács Sándor azt kívánta, hogy a maga idejében valamivel járuljon hozzá mindenki – ahogy a tárogatósok is teszik –, hogy a következő ezer esztendő ugyancsak magyar legyen.

Zárásképpen Guminár Tamás, a Magyar Hangszerész Szövetség elnöke elismerő oklevelet adott át Gregus Pál hangszerkészítőnek és Nagy Csaba tárogatóművésznek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában