Cantemus

2021.09.29. 17:52

A visszatérés koncertje

A Cantemus kórusai bizonyítani szeretnék: ott folytatják, ahol a járvány miatt abbahagyták.

MML

Májusban a Talamba Ütőegyüttes lesz a Cantemus vendége | Archív fotó: MW/Karnok Csaba

Fotó: Karnok Csaba

Akinek a mindennapjait az énekkari próbák és a hangversenyek sorozata töltötte ki, nemigen tudott megbarátkozni a koronavírus-járvány idején elrendelt szigorításokkal. A pandémia idejére teljesen megváltozott Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy élete is, hiszen az énekórákon nem dalolhattak a diákok, nem tarthatott énekkari próbákat, nem szervezhetett koncerteket, s le kellett mondani a külföldi szereplésekről is.

Bár a szakemberek a járvány negyedik hullámát emlegetik, remélhetőleg az oltottságnak köszönhetően a komolyzene világában sem lesz immár fennakadás. Ennek jegyében a Cantemus Kórusintézmény is összeállította az idei bérleti sorozatát.

– Nagyon örülök annak, hogy ismét lehet próbálni és koncerteket adni, szervezni. A járvány miatt hosszú időszak esett ki az életünkből, de elszántak vagyunk, igyekszünk úgy visszatérni a színpadra, hogy a szereplés jó, szép és vonzó legyen – mondta érdeklődésünkre a kórusintézmény igazgatója.

– Éppen ezért nagyon várom a Cantemus bérleti sorozat első, októberi hangversenyét, hiszen azt visszatérési főpróbának tekintjük. Megújulva, de a régi hittel és lelkesedéssel, a kórusintézmény apraja-nagyja közreműködésével szeretnénk egy színvonalas hangversenyt adni, hogy a közönség érezze: ott tartunk, ahol korábban abbahagytuk, minden tekintetben legyőztük a vírust.

Szólt arról is a karnagy, hogy a novemberi rendezvény a Fény felé címet kapta. Olyan szerzemények hangzanak el, amelyek a fényességet, a dicsőséget hirdetik. A múlt dallamait januárban kortárs zene követi. Hazánkban a Cantemus együttesei azzal is kivívták a szakma elismerését, hogy nagyon sok alkalommal éneklik a kortárs zeneszerzők műveit.

– Ezek a művek nehezek, de nagyon szépek. Ma még kevés együttes vállalja az elénekelésüket, de hiszem, hogy egyre több hazai és külföldi kórus veszi fel majd a repertoárjába a kortárs magyar műveket – folytatta Szabó Dénes.

Haza is tér az ütőegyüttes

– Érdekesnek ígérkezik majd a Titkok hercege című koncert is. Passuth László könyvben megírta Carlo Gesualdo olasz zeneszerző életét, aki nemcsak a madrigáljaival lett híres, hanem azzal is, hogy orgyilkosokkal megölettette a feleségét és annak szeretőjét. A regény alapján Soma (Szabó Soma Liszt-díjas karnagy, Szabó Dénes fia, a szerk.) írt egy szövegkönyvet, s a hangversenyen közreműködnek a Nemzeti Színház tagjai is.

– A bérleti sorozat utolsó rendezvényén májusban a Talamba Ütőegyüttest látjuk vendégül. A zenekar egy kicsit haza is tér, hiszen két tagja egykoron a nyíregyházi Kodály Zoltán Általános Iskolában tanult.

Májusban a Talamba Ütőegyüttes lesz a Cantemus vendége | Archív fotó: MW/Karnok Csaba

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában