Nyíregyháza

2021.10.31. 14:00

Egy évtized válogatott írásai a könyvben

Az írásokból kitűnik, hogy tehetséges szülöttei révén mennyi tudást adott az országnak megyénk.

KM

A könyv borítója | Fotó: KM-reprodukció

Szerencsés helyzetben van az újságíró, hiszen érdekesebbnél érdekesebb emberekkel találkozhat, hogy aztán megossza történeteiket az olvasókkal. Lapunk nyugdíjas munkatársa, Marik Sándor az elmúlt tíz évben sem tudta letenni a tollat, több olyan híres személlyel is beszélgethetett, akik Nyíregyházáról, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva hódították meg a világot.

Válogatott írásaiból állította össze a Hullámok Szimfóniája című könyvét. A kiadvány mind az ötven írása kötődik a megyéhez, és kettő kivételével valamennyi a Kelet-Magyarországban is megjelent 2011 és 2021 között. Az interjúkból és a portrékból kitűnik, hogy kitartó és szorgalmas szülöttei révén mennyi tudást adott az országnak megyénk.

Nemcsak az idősebb korosztály kiválóságairól – köztük akadémikusokról – szólnak az írások, de éppen úgy megtalálhatóak a könyvben fiatal tehetségek is, akik a mindennapi élet legkülönbözőbb szakterületein sikeresek (Bársony István, Demény Pál, Farkas Bertalan, Márka Szabolcs és Zsuzsa, Dragony Tímea).

Élmények a tengerentúlról

A szerző családi kötődései révén hosszabb ideje évente megfordult New Yorkban, ahonnan exkluzív tudósításokat küldött a Kelet-Magyarországnak. A kötet ezekből a tengerentúli élményekből is közöl válogatást (A Szabadság-szobor, Stadion helyett felhőkarcolók, Magyar iskola Kaliforniában). Az In memoriam fejezet a megye közelmúltban elhunyt személyiségeire emlékezik, köztük Ambrózy Pálra, O’sváth Györgyre, Prékopa Andrásra, Soltész Istvánra.

Az olvasóban felvetődhet a kérdés, hogy miért nem szól a kötet jelenleg is a megyénkben élő tehetségekről, kutatókról, alkotókról. A szerző ötven évig dolgozott Nyíregyházán, ebből negyvenet a Kelet-Magyarországnál, s akkoriban főképpen a megyei eseményekről írt. Tíz éve Budapesten él, azóta írásai révén kötődik a megyéhez, mint ahogy riport- és interjúpartnerei is a munkájuk, a családjuk révén.

Marik Sándor Hullámok Szimfóniája című könyvével az érdeklődők november 3-án 16 órától Nyíregyházán a megyei könyvtár kamaratermében ismerkedhetnek meg, a szerzővel Nyéki Zsolt, lapunk főszerkesztője beszélget.

A könyv borítója | Fotó: KM-reprodukció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában