Nyíregyháza

2021.10.31. 14:00

Egy évtized válogatott írásai a könyvben

Az írásokból kitűnik, hogy tehetséges szülöttei révén mennyi tudást adott az országnak megyénk.

KM

Szerencsés helyzetben van az újságíró, hiszen érdekesebbnél érdekesebb emberekkel találkozhat, hogy aztán megossza történeteiket az olvasókkal. Lapunk nyugdíjas munkatársa, Marik Sándor az elmúlt tíz évben sem tudta letenni a tollat, több olyan híres személlyel is beszélgethetett, akik Nyíregyházáról, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyéből indulva hódították meg a világot.

Válogatott írásaiból állította össze a Hullámok Szimfóniája című könyvét. A kiadvány mind az ötven írása kötődik a megyéhez, és kettő kivételével valamennyi a Kelet-Magyarországban is megjelent 2011 és 2021 között. Az interjúkból és a portrékból kitűnik, hogy kitartó és szorgalmas szülöttei révén mennyi tudást adott az országnak megyénk.

Nemcsak az idősebb korosztály kiválóságairól – köztük akadémikusokról – szólnak az írások, de éppen úgy megtalálhatóak a könyvben fiatal tehetségek is, akik a mindennapi élet legkülönbözőbb szakterületein sikeresek (Bársony István, Demény Pál, Farkas Bertalan, Márka Szabolcs és Zsuzsa, Dragony Tímea).

Élmények a tengerentúlról

A szerző családi kötődései révén hosszabb ideje évente megfordult New Yorkban, ahonnan exkluzív tudósításokat küldött a Kelet-Magyarországnak. A kötet ezekből a tengerentúli élményekből is közöl válogatást (A Szabadság-szobor, Stadion helyett felhőkarcolók, Magyar iskola Kaliforniában). Az In memoriam fejezet a megye közelmúltban elhunyt személyiségeire emlékezik, köztük Ambrózy Pálra, O’sváth Györgyre, Prékopa Andrásra, Soltész Istvánra.

Az olvasóban felvetődhet a kérdés, hogy miért nem szól a kötet jelenleg is a megyénkben élő tehetségekről, kutatókról, alkotókról. A szerző ötven évig dolgozott Nyíregyházán, ebből negyvenet a Kelet-Magyarországnál, s akkoriban főképpen a megyei eseményekről írt. Tíz éve Budapesten él, azóta írásai révén kötődik a megyéhez, mint ahogy riport- és interjúpartnerei is a munkájuk, a családjuk révén.

Marik Sándor Hullámok Szimfóniája című könyvével az érdeklődők november 3-án 16 órától Nyíregyházán a megyei könyvtár kamaratermében ismerkedhetnek meg, a szerzővel Nyéki Zsolt, lapunk főszerkesztője beszélget.

A könyv borítója | Fotó: KM-reprodukció

 

Ezek is érdekelhetik