Nyíregyháza

2021.10.09. 15:30

Egyedi tánc a védjegyük

A magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tették izgalmasabbá.

KM

Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amelyeket a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Értéktár Bizottság beválasztott a büszkeségeink közé. Ezen értékek között ott találjuk a nyíregyházi 4 for ­Dance táncegyüttes munkásságát is. A négytagú formáció 2004-ben alakult azzal a céllal, hogy az általuk nagy tiszteletben tartott magyar néptánc autentikus elemeit virtuóz ritmusjátékokkal tegyék még izgalmasabbá, s így egy önálló stílust hozzanak létre. A csapat népszerűsége azóta is töretlen, hiszen a 4 for Dance értéket közvetít, kultúrát táplál, és mindezeket a mai kor szellemében, sok humorral fűszerezi.

Több mint negyven országban

Az együttes 2009-ben Montrealban az UNESCO védnöksége alatti Dance World Cupon is részt vett, s ezen a hivatalos táncvilágkupán három kategóriában is – folk, show, sztepp – megszerezte a világbajnoki címet. A BBC egyik legnagyobb show-jának sztárvendégeként a Tonight is the Night műsorában együtt szerepeltek Michael Flatley társulatával. 2011 februárjában Magyarországot az Európai Unió soros elnökeként képviselve Pekingben – 14 műsoron keresztül – egy héten át a Chaoyang Parkban 470.000 néző előtt mutatkoztak be. Algériában az Európai Unió Kulturális Fesztiválján három alkalommal is képviselték Európát. A csapat a Föld összes kontinensén, több mint 40 országban szerepelt már, 2011-ben a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Prima díj rangos elismerése, a közönségdíj a 4 for Dance csapatáé lett. 2012-ben Nyíregyháza Megyei Jogú Város Közgyűlése kimagaslóan eredményes tevékenységük elismeréseként Nyíregyháza Városért Bencs Kálmán-díjban részesítette a táncegyüttest, mindemellett pedig bekerültek a Nyíregyházi Települési Értéktárba is – olvasható a megyei értéktár honlapján a táncegyüttes korábbi éveinek munkássága.

2021 tavaszán az együttes tagjai – Enyedi Péter, Illés Dániel, Gál Sándor, Bárány Kristóf – Miniszteri Elismerő Oklevelet vehettek át kiemelkedő szakmai munkájukért prof. dr. Kásler Miklóstól, az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszterétől.

Borítókép: A 4 for Dance táncegyüttes | Fotó: jegy.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában