Nyíregyháza

2021.12.18. 07:00

A találkozás varázsa pótolhatatlan

Az online vándorgyűléstől a tárlatlátogatásig szerteágazó tevékenységet folytattak.

KM

Tomasovszki Anita, dr. Kührner Éva, dr. Bihari Albertné és Kovács Tiborné | Fotók: az egyesület archívuma

„Meggyőződésem, sőt tapasztalatom, hogy ahány jó könyvet olvastam, annyival több életem volt, lesz. Minél gyakrabban merülök el abban, hogyan léteznek, cselekszenek és gondolkodnak más emberek, törzsek, népcsoportok, annál tisztábban látok, érzek, értek, következésképp kevesebb indítékom marad, hogy acsarogjak bárkire. E gondolatmenetet követve hamar elérhetünk odáig, hogy csak szépirodalmilag művelt emberfők valók kormányba, parlamentbe, hivatalba. Aminek előfeltétele volna, hogy a szavazásra jogosultak zöme ossza nézeteimet, azaz maguk is olvasottak legyenek. Jó terv. Most már csak az hibádzik, mondanám meg, miként juthatnánk idáig” – vallja Vámos Miklós a könyvről. 

Online vándorgyűlés 

A Magyar Könyvtárosok Egyesületének szabolcs-szatmár-beregi szervezete az idén hol online, hol személyes formában szolgálta a megye könyvtáros-társadalmának ügyét. Az MKE 52. budapesti online vándorgyűlésén a Magyar Könyvtárosok Egyesületéért emlékérem tavalyi kitüntetését megyénkből dr. Kührner Éva elnöknek, az ideit pedig dr. Bihari Albertné titkárnak „nyújtották át”. 

A könyvtárosok világnapjának áprilisi, szakmai nappal egybekötött kitüntetési ünnepségét elhalasztották. 

– Kihasználva a korlátozások enyhülését, szeptember 2-án érkezett el a kedvező alkalom. Az ünnepi eseménynek méltó keretet biztosított az Ünnepi Könyvhét rendezvénysorozata, amit a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szervezett. Ennek a nyitányán adhattuk át az egyesület alapította díjakat – említette dr. Bihari Albertné, a Magyar Könyvtárosok Egyesületének szabolcs-szatmár-beregi szervezetének titkára. 

– A Csendes János-életműdíjat Kovács Tiborné, a Bessenyei György Tanárképző Főiskola Könyvtárának ny. igazgatója kapta, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Könyvtári Kultúrájáért elismerésben részesült dr. Kührner Éva, a Szent Atanáz Hittudományi Főiskola főkönyvtárosa. A laudációkat Szolnok Katalin ismertette, a kitüntetéseket dr. Bihari Albertné és Tomasovszki Anita könyvtárigazgató adták át. 

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár szakemberei előadásokat tartottak a „Könyvtárosaink írták” tematikában. Tomasovszki Anita Közösségek Nyíregyházán, Bakosné Mikula Edit Befektetés a jövőbe – Olvasólétra mintaprogrammal az olvasóvá nevelésért, Márföldi István Oktatást támogató tartalomszolgáltatás a könyvtárakban, Polák Péter pedig Nyomkeresés a könyvtárban! Légy Te is Sherlock Holmes! címmel osztotta meg gondolatait a hallgatósággal. – Szerettük volna szélesebb körben megismertetni a megyei kollégák szakmai tevékenységét, illetve publikálásra ösztönöztük a tagtársakat. Három előadás témája Az én könyvtáram című programban valósult meg, egy a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című uniós projekthez kapcsolódott. A lélekemelő, tartalmas és gondolatébresztő eseményen szép számban vettek részt megyénk városainak és kistelepüléseinek aktív és nyugdíjas könyvtárosai is. 

Október közepén megtekintették a Jósa András Múzeum aktuális, időszaki kiállításait. 

– Az Elit alakulat 2.0 – A Kárpát-medence leggazdagabb honfoglalás kori temetői című vándorkiállítás, valamint a vendéglátó intézmény a Szabolcs vezér földjén – A Felső-Tisza-vidék legszebb honfoglalás kori leletei című kiegészítő tárlata jelentett maradandó élményt a tagtársainknak. 

Az egyesület keresztfia 

Dr. Bihari Albertné végezetül megjegyezte: a Böjte Csaba jóvoltából működtetett Dévai Szent Ferenc Alapítvány Keresztszülői Programjához 2015-ben kapcsolódtak, akkor az érmihályfalvi iskolaotthon lakóját, Sass Imikét az egyesületük keresztgyerekének fogadta. 

– Azóta négy alkalommal – az utóbbi két évet leszámítva – évente decemberben személyesen felkereste delegációnk az iskolaotthon kis lakóit, és a szép karácsonyukhoz közös ünnepléssel, meséléssel, felolvasással, énekléssel, használati tárgyakkal, technikai eszközökkel, tanszerekkel, könyvekkel, ruhaneművel, édességgel járultunk hozzá. Az idén pénzadományt gyűjtöttünk, melyet átutaltunk nekik. Nagyon várjuk már, hogy visszatérjen egy nyugodtabb, biztonságosabb, tervezhetőbb időszak, hiszen tudjuk: a személyes találkozás varázsát nem pótolja semmi! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában