Anarcs

2022.04.06. 10:41

A kúriában alkotott a költő

A Czóbel-kúria műemléki felújítása 2015-ben fejeződött be.

KM

A kúriában kiállítás várja az érdeklődőket

Fotó: Pusztai Sándor

Sorozatunkban azokat a kincseket mutatjuk be, amelyeket a megyei értéktár bizottság felvett a megyei büszkeségeink közé. Az épített örökségeink között ott találjuk az anarcsi Czóbel-kúriát is. 


Klasszicista stílusban 


A kúriát az 1800-as évek elején Czóbel László építtette. A kisbirtokosi kúria a 7,5 hektáros, 2014-ben felújított, 200 éves történeti kertben áll. Az épület a Czóbel család lakhelyéül szolgált Czóbel Minka költőnő 1947-ben bekövetkezett haláláig. A Czóbel-kúria klasszicista stílusú földszintes épület. Főhomlokzata 2+3+2 nyílástengelyű, háromszög oromzatú. Hátsó parkra néző, 3+3+3 tengelyes homlokzatán terasz, széles áttört kőkorlátos lépcsőfeljáró van. 


Az épület bejárata kőkeretes, liliomos zárókővel összefogott. A kúria körül található parkot Czóbel Albert különleges fafajokkal gazdagította – olvasható a megyei értéktár honlapján. Czóbel Minka (1855–1947) költő és műfordító az anarcsi kúriában élt és alkotott. Elsők között írt szabad verset és vette át a francia modernek stílusát. A kúria műemléki felújítása 2015-ben fejeződött be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában