Mátészalka

2022.10.27. 10:23

Zene tölti meg a „fény városát”

A Kocsis Zoltán Emlékfesztiválon Hauser Adrienne és a Grazioso vonósnégyes ad koncertet.

KM

A kultúra lesz a főszerepben október 28-án este Mátészalkán, ahol kiállítással és hangversennyel tisztelegnek a kortárs magyar zene egyik legnagyobb alakja, a 2016-ban elhunyt Kocsis Zoltán emléke előtt. A tárlaton, melyet 18 órától dr. Hanusi Péter polgármester nyit meg a kulturális központban, a Kocsis–Hauser Alapítvány korábbi díjazottjai, Bócsi Krisztián fotóművész, Asztalos Zsolt képzőművész és Fülöp Gábor szobrászművész alkotásait tekintheti meg a közönség, majd 19 órától Hauser Adrienne és a Grazioso vonósnégyes előadását hallhatják a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskolában. 

Szívesen játszik itthon 

Bár a zongoraművész koncertezett Kocsis Zoltánnal közösen és önállóan egyaránt Európában, olyan helyeken, mint a londoni Wigmore Hall, a prágai Rudolfinum, a milánói Sala Verdi vagy a szöuli Sejong Hall, turnézott Indiában, Egyiptomban, Vietnámban, Malajziában, mesterkurzusokat adott itthon, Dél-Koreában, Kanadában, sok rangos fesztivál művésze volt, szívesen játszik Magyarországon is. Célja ugyanis a vidéki városok zenei életének felemelése, ezért hozta létre a Tiszadobi Zongorafesztivált, s a Kocsis–Hauser Alapítvány megalakulása óta rendszeresen ad hangversenyt Mátészalkán. 
Hauser Adrienne a Zeneakadémia Különleges Tehetségek Tagozatán tanult, a későbbiekben pedig Kocsis Zoltán, Rados Ferenc és Kurtág György voltak a tanárai. Ösztöndíjasként Párizsban Yvonne Lefébure mesterkurzusán vett részt, valamint Sebők Györgynél képezte tovább magát. Tíz évvel ezelőtt, 2012-ben Szabolcs megyei Prima díjat kapott, Pro Urbe díjas és Mátészalka, valamint Tiszadob díszpolgára. 

Erőteljes, szép hangzás 

A Grazioso vonósnégyes, Balogh Ferenc (hegedű), Detvay M. Marcella (hegedű), Görbicz Fülöp (brácsa), Bánkövi Bence (cselló) először játszik együtt a fesztivál keretein belül a zongoraművésszel. A formáció két hegedűművésze jól ismerte Kocsis Zoltánt, hiszen a mester irányításával hosszú évtizedekig zenéltek együtt. A Nemzeti Filharmonikus Zenekarban megtanult lendületet, stílushűséget, erőteljes és szép hangzást ezúttal Dohná­nyi Ernő művében szólaltatják meg. Görbicz Fülöp és Bánkövi Bence egy évfolyamon végezték a zeneművészeti egyetemet. 
A koncertre és a kiállításra a belépés díjtalan. KM 

Kocsis Zoltán, a korszakos zseni

Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző, a Nemzeti Filharmonikus Zenekar fő-zeneigazgatója, érdemes és kiváló művész hároméves korában kezdett el zongorázni. Nemzetközi ismertséget 18 éves korában szerzett, amikor a Magyar Rádió Beethoven-versenyét megnyerte; 21 évesen megkapta a Liszt Ferenc-díjat, 25 esztendősen az első Kossuth-díját (a másodikat 2005-ben vehette át). Fischer Ivánnal 1983-ban megalapította a Budapesti Fesztiválzenekart, 1997 őszétől ő vezette a Nemzeti Filharmonikus Zenekart. Hosszú betegség után hunyt el 2016-ban. 
Legfontosabb művei: Bemutató (1976); Fészek (1975–76); Utolsó előtti találkozás (1981); 33 December (1983); Kopogtatások – A vacsora – Kiállítás (operák, 1984–85); Mementó (gyászzene Csernobil áldozatainak emlékére, 1986); Utolsó találkozás (1990, az Amadinda ütőegyüttes számára).

 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában