Nyíregyháza

2022.11.24. 12:36

Emlékezés Kodály Zoltánra

Az egyik legismertebb és leggyakrabban előadott szerzeménye a Psalmus Hungaricus.

 Száznegyven évvel ezelőtt, 1882. december 16-án született Kodály Zoltán háromszoros Kossuth-díjas, valamint kiváló művész címmel kitüntetett magyar zeneszerző, zenetudós, zeneoktató, népzenekutató, a Magyar Tudományos Akadémia tagja. Az évfordulóról megemlékezik a Nyíregyházi Cantemus Kórus is a soron következő bérletes hangversenyén, november 26-án 18 órától a Kodály Zoltán Általános Iskola dísztermében a zeneszerző művei csendülnek fel. Az érdeklődők hallhatják a kórusirodalom remekei mellett a Psalmus Hungaricus című szerzeményt is. A hangversenyen közreműködik a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar, a Cantemus Gyermekkar, a Pro Musica Leánykar, a Cantemus Vegyeskar, szólót énekel Horváth István. Vezényel Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy és Szabó Soma Liszt-díjas karnagy.  

A Psalmus Hungaricus Kodály Zoltán egyik legismertebb és leggyakrabban játszott műve. A  magyar nyelvre lefordítva Magyar zsoltárként emlegetett darabot Budapest Székesfőváros Tanácsa felkérésére szerezte Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulójára. A mű alapját Kecskeméti Vég Mihály Könyörgés hamis atyafiak ellen Vigasztalódás Istenben című zsoltárfordítása jelenti, ami a zsoltárok könyvében az 55. számot kapta. A Psalmus Hungaricus szimbolikusan párhuzamba állítja a bibliai eseményeket, a középkorban élt Kecskeméti Vég Mihály idejében dúló háborúkat, valamint a magyar történelem XX. századi tragikus történéseit, az első világháború elvesztését és a trianoni békeszerződést. 

KM

Borítókép: A szombati koncerten a Cantemus Vegyeskar is fellép | Fotó: Dodó Ferenc
 

Címkék#Kodály

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában