Nyíregyháza

2022.11.12. 07:00

Hetvenkedő életmű-válogatás

Címkék#Bőrműves

Zajácz Tamás bőrműves mester ezer képét rendezte albumba.

Cs.A.

Zajácz Tamás bőrműves mester minden korszakából bekerült néhány kép a kötetbe

Forrás: Csáki Alexandra

Nem a levegőbe beszélt Zajácz Tamás, amikor lapunk adott interjújában szinte pontosan egy évvel ezelőtt azt mondta: a hetvenedik születésnapját egy rendhagyó életmű-válogatással ünnepli. Már akkor hangsúlyozta, hogy nem akar visszavonulni, mindössze számot kíván adni az eddigi munkásságáról. A gyertyákat szeptember 23-án fújta el a szülinapi tortáján, s a napokban az illusztris kiadvánnyal a kezében sétált be a szerkesztőségbe a nyíregyházi születésű bőrműves mester.

– Ez az elmúlt ötven év kivonata – fektette az asztalra a súlyos albumot. – Az elmúlt öt évtizedben körülbelül ötezer bőrképet készítettem, melyekből ezer kapott helyet a könyvben, minden korszakból néhány. Végiglapozva visszafelé haladunk az időben: az elején az utóbbi időszakban készült mozaikok, családi képek láthatók, majd a nonfiguratívak jönnek, mert – ahogy már korábban is mondtam – az idősödő művész absztrahál, és ez alól én sem vagyok kivétel. Az albumban helyet kaptak a társzerzőkkel közös alkotások is. Dolgoztam együtt festőkkel, Buday Mihállyal, Csuta Györggyel, Várkonyi Jánossal, Slajf Sándorral, Stefániay Edit zománcművésszel, a mesteremmel, Szász Endrével.

Az első munkái is ott vannak

– A következő fejezetekben a figurálisabb, festőibb és a természet ihlette alkotásokból válogattam. Ezután a testplasztikáim jönnek, majd híres emberekről készült képek, történelmi alakoké, tudósoké, politikusoké, celebeké. Megjelenik az albumban a társadalomkritika, a háború lenyomata, Trianon, Lenin tündöklése és bukása. Elég sok bőrportré is bekerült a kötetbe, amit az ötven évvel ezelőtti első munkáimmal, faragott bútorokkal, bőrből készült használati tárgyakkal zárok – sorolta Zajácz Tamás. A kötetben látható ezer fotót alig néhány mondatnyi szöveg kíséri, aminek egyetlen oka van.

– Egy alkotó ne a száját jártassa, inkább mutassa meg, hogy mit csinál – véli a bőrműves mester. Az albumból mindössze 250 darab készült, ennek egy részét a művész értékesíti is.

Nem képes lazítani

Ugorjunk vissza egy pillanatra a beszélgetés azon részéhez, amikor a mester elárulta: ötven év alatt közel ötezer képet készített. Még akkor is megdöbbentő ez a szám, ha tudjuk, szinte nincs olyan nap, amikor a művész nem nyúl bőrhöz. A tavalyi interjúban bevallotta: nem tud nem dolgozni, ez egyszerre munka, szerelem és hobbi nála. Este már úgy alszik el, hogy valami jár a fejében, másnap már a reggeli után pedig rohan a műterembe. 
CsA

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában