Nyíregyháza

2022.12.20. 07:00

Legendamese ajándékba

Néhány nap, és a várakozás időszakát felváltja az ünnepi áhítat.

KM

Bumberák Maja és Bessenyei Gábor adventi gondolataikat osztották meg | Fotók: KM-archív

Bessenyei Gábor író és Bumberák Maja mesemondó is megosztotta karácsonyváró gondolatait az olvasókkal a megyei könyvtár YouTube-csatornáján.

– Abban a különleges helyzetben vagyok, hogy az adventi időszak nekem gyakran dupla várakozással telik. Egyrészt a karácsonyi készülődés miatt, másrészt azért, mert várok a saját regényeimre, ugyanis eddig egy november végén, négy pedig decemberben jelent meg – árulta el a nyíregyházi szerző, akinek hatodik, A Hang című könyve is időben érkezett ahhoz, hogy a karácsonyfák alá kerüljön.

Dupla várakozás

– Talán szükségem is volt erre a párhuzamra, mert felnőtt fejjel, kicsit eltávolodva az ünneptől ez segített abban, hogy újra felfedezhessem a várakozás izgalmát, fontosságát. Íróként ilyenkor az ember kicsit megfáradva, több hónapos, akár éves munka után jut el oda, hogy a gondolataiból regény lehet. S úgy tűnhet, hogy ebben az időszakban a készülődés már csak a külsőségekről szól, arról, hogy milyen borító, fülszöveg kerüljön a könyvre, hogy az másoknak is ­tetsszen. De ez csak a látszat – hangsúlyozta Bessenyei Gábor –, mert a lényeg minden esetben az, hogy végre átadhassam az olvasóknak, ami eddig bennem volt. Hogy azt, amit eddig dédelgettem, gondoztam magamban, elengedhessem, és másnak jelentsen valamit. Hát ilyen egy könyvmegjelenés, és ilyen számomra az advent.

Ez az elcsendesülés ideje

Bumberák Maja egy karácsonyi dallal vezette fel a gondolatait.

– Advent van, várjuk a karácsonyt, a fényt, a világ világosságának megszületését, és közben sötétségben vagyunk. A természet pihen, alszanak a magok a földben, és furcsa módon ebben a felgyorsult világban, ahol körbe vagyunk véve fénnyel, el is feledkeztünk arról, hogy ez a pihenés és a várakozás ideje. Mert fény és sötétség elválaszthatatlanul összefonódnak: a fénynek csak a sötétség mellett van értelme, jelentősége – mutatott rá a mesemondó, s hozzátette: ebben az időszakban nagyon fontos az elcsendesedés, a megállás, a várakozás. Ilyenkor leginkább legendameséket szeret mondani, olyannyira, hogy a videó nézőinek is hozott egyet.

Az adventi sorozat immár teljes, és megtekinthető a megyei könyvtár közösségi oldalain.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában