Nyíregyháza

2023.04.07. 07:00

Őrzi tanítványaival az összetartozás tüzét

A tanárnő számára fontos, hogy a fiatalok megismerjék Magyarország történelmét és szeressék hazájukat.

Csernyus Enikő és Semjén Zsolt-miniszterelnök-helyettes a díjátadó ünnepségen

Forrás: Fotó: Magyar Kurír/Lambert Attila

Az egyik nap még magas rangú állami kitüntetést vett át Budapesten a Karmelita kolostorban Csernyus Enikő, másnap pedig már autóbuszra szállt a tanítványaival együtt, hogy a felvidéki Szepsi középiskolájának diákjaival közösen emlékezzenek az 1848-as márciusi forradalomra. Nem unatkozik tehát a nyíregyházi Szent Imre Katolikus Gimnázium, Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola pedagógusa, hiszen ha nem készül az óráira, akkor a Rákóczi Szövetség Szent Imre Középiskolai Ifjúsági Szervezet vezetőjeként tevékenykedik, valamint részt vesz a karitász mozgalomban is. E sokoldalú és magas színvonalú munkáért vehette át a nemzeti ünnepünk előtti napon a fővárosban Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést.

Vezető lett a lelkes tagból

– A Rákóczi Szövetség célkitűzéseivel és munkájával 2014-ben ismerkedtem meg, akkor kerültem ugyanis az oktatási intézménybe, korábban nem hallottam róluk. Tagja lettem a gimnáziumi szervezetnek, részt vettem a programokban. Öt évvel ezelőtt a korábbi vezető felvetette, mi lenne, ha én folytatnám a munkáját. Örömmel mondtam igent, hiszen addigra lelkes tagja lettem a szövetségnek, megismertem tevékenységüket, értékrendjüket. Teljes mértékben azonosultam mindazzal, amit a Rákóczi Szövetség képvisel. Fontosnak tartom én is, hogy a fiatalokat Magyarország történelmének megismerésére és a haza szeretetére neveljük,  erősítsük bennük az identitástudatot, s azt, hogy a Kárpát-medencében élő ifjaknak – úgy az anyaországban, mint a határainkon túl élőknek –, össze kell fogniuk. Ez a szövetség ugyanis az 1920-ban elcsatolt magyarlakta területek iskoláiban is működik, s a szövetség meghirdetett programjain részt vehetnek a Délvidéken, a Felvidéken, a Kárpátalján, a Partiumban és az Erdélyben élők is velünk együtt – elevenítette fel az előzményeket a Szent Imre-iskola német-testnevelés szakos pedagógusa. 

Isten – haza – család

– A Rákóczi Szövetség életében és munkájában is rendszeresen felvetődik az Isten – haza – család hármas egysége, s ezek az értékek mind a diákoknak, mind a tanároknak nagyon fontosak, egy nagy adományként éljük meg. Örülök annak, hogy mindezt itt a katolikus iskolában megélhetem, s a diákokat ebbe az irányba vezethetem. Nyilván az első helyen a hitünk áll, hiszen katolikus iskoláról van szó, de ott van mellette természetesen a hazaszeretet és a család jelentősége is. 
– Nálunk az intézményben a Rákóczi Szövetség azért is népszerű szervezet, mert testvériskolai kapcsolataink is vannak az elcsatolt területekkel. Van testvériskolánk a felvidéki Szepsiben, most március 15-én is együtt ünnepeltünk az ottani tanulókkal a Rákóczi Szövetség szervezésében. Onnan nem jöttünk azonnal haza, ellátogattunk még Borsiba II. Rákóczi Ferenc szülőházához, majd utána Kassán a síremlékénél is kifejeztük tiszteletünket. Ez a diákutaztatási programunk ezekkel a megemlékezésekkel volt teljes.

Utazások, nyári táborok

Az elmúlt években a szövetség támogatásával a diákutaztatási és a testvériskolai programok keretében sokat utazott a tanárnő a diákjaival, mindegyik elcsatolt területet felkeresték, némelyiket többször is, hiszen Szatmárnémetiben és Munkácson is ápolnak szoros kapcsolatokat oktatási intézménnyel.
– A diákok nagyon nyitottan fogadják, amikor beszélek nekik a fejedelemről, az elcsatolt országrészekről. A visszajelzésekből tudom, hogy ezek az értékek a családban is értékek. Sok diáknak nem kell magyaráznom, hogy a felvidéki magyar nem szlovák, a kárpátaljai magyar pedig nem ukrán, bár annak az országnak az állampolgára. Akik meg nem találkoztak otthon ezekkel a fogalmakkal, hamar megértik mindennek a lényegét, főleg annak köszönhetően, hogy személyes kötődések is kialakulnak a diákutaztatások és a nyári táborok révén. Minden nyáron részt veszünk ugyanis a sátoraljaújhelyi középiskolai táborban, ahová a Kárpát-medence minden részéből érkeznek fiatalok, illetve két éve már a diaszpórából is, s a táborozók az anyanyelvükön, vagyis magyarul tartják a kapcsolatot. Ez a személyes kötődés mindenkinek – úgy a tanároknak, mint a diákoknak – nagyon sokat jelent, barátságok szövődnek.

Zarándoklat a búcsúba

Számos nyíregyházi ünnepségen megemlékeznek a magyar történelem dicső és szomorú fejezeteiről is a Szent Imre-gimnázium tanulói. Március végén II. Rákóczi Ferenc születésnapja alakalmából a fejedelem emléktáblájánál idézték fel munkásságát és a nevéhez fűződő szabadságharcot, április 12-én pedig a Felvidékről kitelepített emberek előtt tisztelegnek majd a városháza falán található márványtáblánál. Minden évben koszorúznak gróf Esterházy János felvidéki politikus szintén itt található táblájánál is. Az idén ezt koszorúzást összekötik Petrusák János könyvbemutatójával, aki könyvet írt a kisebbségbe került felvidéki magyarság mártír képviselőjéről.
–  Az összetartozás napjáról is minden évben megemlékezünk június 4-én az iskolában, van egy emlékművünk a történelmi Magyarországról és az elcsatolt területekről. Aznap este az összetartozás őrtűzét is meg szoktuk gyújtani. Mivel katolikus iskola vagyunk, rendszeresen elzarándokolunk a csíksomlyói búcsúba. Az idén a Rákóczi Szövetség lehetővé tette, hogy a tavalyi évhez hasonlóan a Boldogasszony vonattal utazhassunk Erdélybe – mesélte a tanárnő, aki a Szent Imre karitászcsoport vezetője is. Folyamatosan szervez adománygyűjtést a kárpátaljai magyarok és az itthoni rászorultak megsegítésére. Az állami kitüntetést hírét meglepődve fogadta, hiszen számára annyira természetes és szívből jövő a közösségért végzett munka, hogy nem számított mindezért állami elismerésre.

A kegyelem fentrők jön

– Bár a szövetségben és karitászban végzett munka sok időt igényel, rengeteg áldozattal jár, de szerencsére a családom és a tantestület mellettem áll, a kollégák mindenben segítenek. Tulajdonképpen ez egy csapatmunka. S hogy bírom mindezt energiával? Hittel. Mindezt úgy élem meg, hogy a kegyelem fentről jön, a magam erejéből nem tudnám csinálni. Arra kapunk erőt, energiát, amire a Jóisten szán minket. Hogy mindez huszonnégy órába hogyan is fér bele, azon sokszor magam is elcsodálkozom, de csak így férhet bele...

M. Magyar László


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában