Színház

2023.04.03. 07:00

Tisztelgés a házasság, a nők és a szerelem előtt

A házasság nem diploma, hanem iskola – ezt vallja Pindroch Csaba, aki Nyíregyházán is bemutatja egyszemélyes előadását.

Forrás: Fotó: Színház

Esküvői ceremónia, nászajándék-válogatás, házsártos anyós, mogorva após, buliba csábító barátok – a házasság, amellett, hogy jó esetben boldog éveket, évtizedeket jelent, megannyi konfliktus és humor forrása is, az ezeket sok humorral és még több iróniával bemutató Segítség, megnősültem! című férfimonológot látva pedig mindenkinek eszébe jut legalább egy mulatságos történet. Vagy a sajátja, vagy a másé.

Pindroch Csaba több mint 250 alkalommal mutatta már be az előadást, amit április 15-én a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház közönsége is láthat, és aminek az egyik titka a színész szerint az őszinteség. 

Öröm és türelem

– Sebestyén Elemér zseniálisan megírt művéből, Radnai Márk rendezésében készült el a színpadi változat, ami irodalmi nyelven, sok humorral, rendkívül viccesen mutatja be a házasság intézményét, ami előtt fejet hajtok, de amivel szemben merek szemtelen lenni és a szavak szintjén ütni, vágni.

– Amikor a feleségem – Verebes Linda színésznő, a szerk. – rátalált erre a regényre és elhatároztuk, hogy készítünk belőle egy egyszemélyes darabot, hajtott a színészi becsvágy. Szerettem volna megmutatni, hogy képes vagyok 85 percen át egyedül fenntartani a nézők érdeklődését úgy, hogy közben tökéletesen kiszolgálom őket.

– Mi 23 éve kötöttük össze hivatalosan az életünket, négy gyereket nevelünk, így tudom, hogy a házasság mekkora öröm és azt is, hogy milyen sok türelemre van hozzá szükség. Folyamatosan dolgozni kell a kapcsolatért, és tudni kell alkalmazkodni, de ha szeretjük a társunkat és ő is szeret bennünket, ez jóval könnyebb feladat.

Csomag a feleség mellé

– Amikor kimondjuk a boldogító igent és elkezdjük a közös életünket, nem számolunk azzal, hogy a feleségünk mellé kapunk egy csomagot: egy anyóst, egy apóst, barátnőket, akikkel meg kell küzdenünk. Férfiaknak szántam az előadást, de persze nemcsak ők szórakoznak kitűnően: érdekes módon nagyon sokszor anyósok jönnek oda hozzám gratulálni, az egyik legkedvesebb élményem pedig az, amikor üzenetet kaptam egy fiatal hölgytől, akinek ez egyik előadásom után kérte meg a kezét a barátja – mesélte Pindroch Csaba, aki büszke arra, hogy a Segítség, megnősültem! eddig több mint 250 előadást ért meg egy olyan terepen, ahol a stand up uralkodik – szerinte ez a témáján kívül annak is köszönhető, hogy egy nagyon jól megírt szövegről van szó.

– Szívvel, lélekkel vagyok benne jelen, de magával a darabbal persze meg kell küzdeni, egy pillanatig sem lehet hátradőlni. Mert bár olyan, mint egy futballmeccs, ahol vannak jól begyakorolt szituációk, ez egy nagy kihívás. Nyolc évvel ezelőtt a Szépművészeti Múzeum Textúra elnevezésű programjában Parti Nagy Lajos szövegeket kellett mondogatnom nagyon sokszor egymás után, napokon keresztül és akkor kiderült: nemcsak hogy jól bírom szellemileg ezt a fajta megterhelést, de élvezem is.

Őszintén beszél a harcokról

– Amikor elkezdtem, arra számítottam, hogy legalább 100 előadást biztosan megél az előadás, ezt már jócskán megdupláztuk. Ebben valószínűleg szerepe van annak is, hogy nincsenek körülöttem botrányok, és azt, amit mondok, hitelessé teszi az életem, a családom. Emiatt tőlem elfogadják, hogy a házasság intézményét úgy veszem górcső alá, hogy őszintén beszélek azokról a harcokról, amiket minden pár megvív, a végső következtetés azonban az, hogy megéri a harc.

– A házasság nem diploma, hanem iskola: mindegy, ki hány éve van benne, a kapcsolat egy folyamatos tanulás, a Segítség! Megnősültem! pedig nem más, mint tisztelgés a nők, a szerelem és a házasság előtt - mondta a népszerű színész és hozzátette: örül annak, hogy abban a színházban is bemutathatja az előadást, amelynek apósa, Verebes István hosszú éveken át volt az igazgatója. 

SZA
 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában