Baktalórántháza

2023.05.30. 11:37

Osztálykirándulás célja lehet a kastélymúzeum

Újra fogadja a látogatókat az interaktív Dégenfeld Kastélymúzeum és a Károlyi Gyula Emlékház.

A kastélymúzeum látogatása minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt

Forrás: Bodnár István archívuma

A XVII. század első felében épült, majd a reformkor végén kibővített és felújított klasszicista stílusú Dégenfeld Kastély a múlt század második felének zivataros évtizedei után 2016. március 15-én nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt. A kastélyban egy olyan innovatív technikai megoldások használatán alapuló helytörténeti, kastélytörténeti, természetismereti múzeumot alakítottak ki, amely egyszerre hagyományos és interaktív is: informatikai eszközökön keresztül, szórakoztatással egybekötött információt képes a látogatóknak átadni. A XXI. század technikáját hívja segítségül a korabeli élet megismertetésére: egyedi alkalmazások, szoftverek modern táblagépek kameraképén a virtuálisan felépített világot prezentálják.

– Az állandó kiállítás témája több területet ölel fel: bemutatkozik Magyarország történetével párhuzamosan településünk múltja a bronzkortól, a honfoglaláson és államalapításon keresztül, egészen a múlt századig, a kastély főúri lakóinak bemutatásával karöltve. Mindezek mellett korhű bútorozott szobákban teret kap a főúri gyermeknevelés, a női szalont és az arisztokrata férfiak dolgozószobáját is bemutatjuk – közölte Bodnár István mb. igazgató.

Négy éve adták át a Baktai-erdő című látványos természetismereti-tudományos, interaktív elemekkel bővelkedő állandó kiállítást.

– A kastély híres szülötte Károlyi Gyula, az egykori miniszterelnökről elnevezett emlékházunkat 2020 őszén nyitottuk meg, ahol a névadó gróf életútja és korabeli irodája látható. Továbbá látogatható a Székely Hadosztály Emlékezete 1918-19 című tárlatunk is, ebben az épületben kapott helyet a Települési értékeinket bemutató kiállítás is.

A kastélymúzeum látogatása minden korosztály számára felejthetetlen élményt nyújt, azonban a technikai eszközök nyújtotta lehetőségek és a modern jelleg miatt leginkább a fiatalok részéről mutatkozik fokozott érdeklődés a tárlatok iránt. Osztálykirándulás célja is lehet akár.

LTL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában